12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Mektić: Mi ne želimo biti “hot spot” država za migrante dok se drugdje dižu bedemi

Mektić je rezimirao jučerašnji sastanak sa predstavnicima Evropske unije istakavši pojedine zaključke.

“Upoznao sam delegaciju EU o stanju s migracijama u EU i rekao sam, nekoliko puta, da mi ni po koju cijenu ne želimo biti hot-spot država gdje će migranti dolaziti, a da se drugdje postavljaju jaki bedemi. To ne želimo ni po koju cijenu. Ali vidjevši da EU zaista nema neko rješenje, barem ga vidimo, ti problemi će potrajati. Potom sam rekao da smo mi u BiH spremni da se na ozbiljan način bavimo migracijama kao humanitarnim problemom”, rekao je Mektić.

U Briselu je, kaže ministar sigurnosti, zamoljen da ne govori o ruti, nego da priča o problemu u BiH, bez obzira odakle dolaze migranti.

- OGLAS -

“Oni žele operativno kordinacijsko tijelo koje može donositi odluke i provoditi proces praćenja migracija. To znači da ću ja pokrenuti reformu operativnog štaba da bismo ga učinili efikasnijim. Mi sada dođemo kao neko savjetodavno tijelo u kojem se nešto analizira i konstatuje, ali se ne donose odluke”, rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti se osvrnuo i na pisanje pojedinih medija, prvenstveno Radia-televizije Republike Srpske.

“Kome je u interesu da se odmah iskrivi potpuna slika o jučerašnjem sastanku. Odmah je RTRS kazala kako se razgovaralo o prihvatnim centrima, a da sam ja ponudio centre u RS iako to od mene niko nije tražio. Nije bilo riječi ni o kakvim prihvatnim centrima. Kao da oni u Briselu znaju gdje je Maglaj, gdje je Doboj. Njih ne zanima gdje će ti centri biti. Zbog čega to radi? Ako je razlog što mrze Dragana Mektića, onda udri do mile volje. Uživam u tome”, rekao je Mektić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA