-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Izborna komisija potvrdila pobjedu Netanyahua nakon prebrojavanja svih glasova

Likud je osvojio 36 od 120 mjesta u parlamentu, dok je opoziciona Bijelo plava stranka bivšeg vojnog zapovjednika Bennyja Gantza osvojila 35 mjesta.

Ministar obrazovanja Naftali Bennett i ministar pravde Ajelet Schaked nisu osvojili nijedno poslaničko mjesto u parlamentu nakon što nisu prešli parlamentarni prag od 3,25 posto osvojenih mjesta.

Definitivni rezultati bit će objavljeni 17. aprila, saopćila je izborna komisija. 

- OGLAS -

Ultraortodoksna stranka Shas postala je treća po broju mjesta u Knessetu s osam poslanika, dok je podjednako ortodoksna stranka Ujedinjeni judaizam Tore izgubila jedno mjesto, ali se vratila u parlament sa sedam poslanika.

Laburistička stranka i arapska stranka Hadash-Tall osvojile su po šest mjesta, dok su ekstremno desničarski Yisrael Beiteinu predvođen bivšim minitrom odbrane Avigdorom Liebermanom i alijansa Ujedinjena desnica osvojile po pet mjesta.

Centristička stranka Kulanu ministra finansija Moshee Kahlona, ljevičarski Merez i zajednička arapska lista Ra'am-Balad osvojili su po četiri mjesta.

Uz podršku koalicijskih partnera, Netanyahu, koj je prvi puut izabran za premijera u 2009., može očekivati da se osloni na većinu od 65 parlamntarnih mjesta, prenosi dpa. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA