11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

U svijetu svake 24 sekunde u saobraćaju pogine jedna osoba

Nesreće u saobraćaju su jedan od najvećih razloga smrti djece i mladih u svijetu objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija zahtijevajući globalni odgovor.

Broj poginulih u protekle je tri godine porastao za oko 100.000, a saobraćajne nesreće sada su vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina, navela je zdravstvena agencija UN-a u novom izvještaju. “Te  smrti su neprihvatljiva cijena za mobilnost”, napisao je u saopćenju direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao: “Nema izgovora za nedjelovanje. To je problem za koji postoje isprobana rješenja”.

Izvještaj WHO-a o sigurnosti u saobraćaju, temeljeno na podacima do kraja 2016., pokazuje da se stanje pogoršava. U prethodnom izvještaju  koji je obuhvatio period do 2013. broj poginulih saobraćajnim nesrećama u svijetu procjenjivao se na 1,25 miliona godišnje. Uprkos povećanju ukupnog broja poginulih, stopa smrtnosti stabilna je jer raste i broj ljudi i broj vozila. “To govori da su napori za sigurnost u saobraćaju u nekim srednje bogatim i bogatim zemljama ublažili situaciju”, ocjenjuje WHO.

- OGLAS -

To je najvećim dijelom zbog boljih zakona koji reguliraju ključne rizike poput prekoračenja brzine vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola, korištenja sigurnosnih pojasa i dječjih sjedalica. Sigurnija infrastruktura poput uvođenja traka za bicikle te stroži kriteriji za tehničku ispravnost vozila pokazali su rezultate.  Siromašnije zemlje zaostaju za zemljama koje su pokazale volju za poboljšanjem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA