7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Bijedić ubijeđivao Nikšića, na korak je da ga slomi: “Neophodna saradnja sa SDA, SDP ne smije biti..”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas se u Tuzli sastao s predsjednikom odbora ove stranke u TK Enverom Bijedićem, a tema sastanka bila je mogućnost dopune odluke Glavnog odbora stranke koja bi stvorila mogućnost da tuzlanski ogranak dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s SDA vezano za formiranje vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH. Sastanku su pored Bijedića prisustvovali još i načelnici općina u Tuzlanskom kantonu, a koji su članovi SDP-a.

“Nikšić je čuo razloge zbog kojih bi bilo potrebno da SDP ne bude opozicija u naredne četiri godine. Za sljedeće korake je potrebno napraviti dopunu odluke Glavnog odbora SDP-a koja nas je u ovom trenutku praktično stavila u opoziciju. Dopuna bi se ogledala u tome da Glavni odbor SDP-a dozvoli mogućnost pregovaranja u Tuzlanskom kantonu”, rekao je Bijedić za Klix.ba.

Podsjećamo, Glavni odbor SDP-a ranije je donio odluku o tome da neće započinjati pregovore s nacionalnim strankama o formiranju vlasti državnom i federalnom nivou.

- OGLAS -

Sastanak vrha SDP-a i donošenje ovakve odluke uslijedilo je nakon pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou, posebno u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, gdje je ova partija proglašena za pobjednika na općim izborima.

Nakon zvaničnog stava vrha stranke ponovo je uslijedila reakcija tuzlanskog SDP-a iz kojeg su zatražili da se razmotri mogućnost pregovaranja s SDA.

Kako je potvrđeno u utorak, 5. marta, će biti održana sjednica Predsjedništva SDP-a, a eventualnu promjenu odluke o tome da SDP u Tuzlanskom kantonu može pregovarati s SDA jedino može donijeti Glavni odbor stranke

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA