6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Zvizdić: Zbog antiustavne blokade “zarobljeno” milijardu eura

Današnja sjednica, kako jekazao Zvizdić, bila je 177. po redu, a 33. od novembra prošle godine. Zaključnosa današnjim zasjedanjem, Vijeće ministara je jednoglasno razmatralo i usvojiloviše od 800 različitih materijala bitnih za sve građane i kompletnu državu BiH.

– Ovo je jedan kratkiodgovor na pokušaje manipulacije pojedinaca i političkih subjekata o tome da jeVijeće ministara u potpunoj blokadi, što naravno nije istina – rekao je Zvizdić.

Postignut je potpuni konsenzus- jednoglasno je usvojen tekst pisma podrške vezano za Termoblokom 7 TE uTuzli, koje će biti upućene na odgovarajuće adrese.

- OGLAS -

Vijeće ministara BiH danasje, pojašnjava Zvizdić, usvojilo Sporazum o investicijskom grantuizmeđu BiH i Evropske investicijske banke, vrijedan 19 miliona eura, vezano za izgradnjuKoridora Vc, odnosno dionice autoputa Zenica sjever – Žepče jug.

– Ovaj projekat će povećati i dostupnost ipromovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj, na način da će povećati prosječnigodišnji i dnevni promet za više od 23 posto i povezati postojeću magistralnu cestuM-17 sa Koridorom Vc – kaže Zvizdić.

Također, usvojen je Ugovor o grantu zaizuzetno važan Projekat regionalnog vodovoda Plava voda, između BiH i Evropskebanke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz SIDA – EBRDII programa za komunalni okoliš i klimu, a koji će, kako je naveo, obezbijeditipouzdano i dugoročno snabdijevanje vodom za općine Travnik, Zenica, Busovača iNovi Travnik.

Riječ je o grant sredstvima u iznosu od dva miliona eura, a dosada je za taj projekat odobreno 22 miliona eura, od čega je 11 od straneEBRD-a i 11 od strane Banke Vijeća Evrope.

Usvojen je i Prijedlog ugovora o izgradnji regionalne deponijeza kruti otpad za općine Živinice, Banovići i Kladanj, koju će finansirati EBRD.Radi se o projektu vrijednom pet miliona eura koji treba da bude završen dokraja 2021. godine.

Utvrđen je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske oodržavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici. Riječ je od10 mostova na državnoj granici preko Save, Une, Maljevca i Korane.

– Podsjećam da smo prije par sedmica isti sporauzm usvojili sa Srbijom,za rekonstrukciju i održavanje cestovnih mostova između BiH i Srbije. Tada jebilo riječ o nekih 13 definiranih mostova, tako da to sada imamo i sa jednim isa drugim susjedom BiH – dodaje Zvizdić.

Usvojen je i nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade SavezneRepublike Njemačke o finansijskoj saradnji za 2018. godinu, koja daje dotacijuBiH u iznosu od 14 miliona eura, od čega se četiri miliona odnose na energetskuefikasnost u javnim zgradama, a 10 miliona za zbrinjavanje otpadnih voda uGradišci.

Također je usvojena Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanjaSporazuma o zajmu (Projekt rehabilitacije puteva u RS) između BiH i Međunarodnebanke za obnovu i razvoj, čija je ukupna vrijhednost 100 miliona eura,kao i dva amandmana na ugovore o rekonstrukciji i unapređenju bolnica u RS-u,sa dodatnim sredstvima u iznosu od 15 miliona eura.

– Sa današnjim sporazumima imamo ukupno oko 45 sporazuma koji se nalaze unekoj od faza odbravanja ili na Predsjedništvu BiH ili na Parlamentu. I ovo jeustvari još jedan dokaz da nerad Parlamenta BiH, odnosno antiustavna blokadarada se negativno odražava na sve građane BiH, na kompletnu teritoriju BiH.Ponavljam, zbog takve antiustavne blokade u ovom trenutku stoji zarobljeno višeod milijarde eura, to su sredstva koja čekaju na svoju konačnu implementaciju akojom bi značajno unaprijedili ekonomsku, ali i situaciju u oblasti zaštiteokoliša, zdravlja ljudi, povećanja i unapređenja životnog standarda svakoggrađanina – precizirao je Zvizdić.

Umjesto da se posvetimo takvim pitanjima, nastavlja, svjedočimovještačkom kreiranju stalnih političkih novih tenzija, ili neodrživom kreditnomzaduživanju koje je u ovom trenutklu prisutno posebno u RS i koje vodi u jednuvrstu ekonomske i društvene regresije.

Kada je u pitaju Informacija o stanju javne zaduženosti, koja je takođerdanas usvojena, na dan 30. juna ove godine javna zaduženost BiH iznosila je 11milijardi i 157 miliona KM. Od toga na vanjski dug otpada 8,2, a na unutrašnjidug 2,9 milijarde KM.

– Udjel javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu je 31,42 posto i potome smo sasvim sigurno najbolji u našem regionu, posebno i zbog činjenice da je60 posto kreditnih sredstava usmjereno na izgradnju infrastrukture, 25 posto ideka javnom sektoru, a 15 posto za privredne djelatnosti – naglašava Zvizdić.

Suština je, dodaje, da idemo ka smanjenju javne zaduženosti i vanjskog dugaBiH, i da struktura duga omogućava ulaganja u one projekte koji će omogućiti ubrzanii dinamiziran ekonomski razvoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA