-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Reis Kavazović: Tražimo samo pravdu, iz prošlosti moramo učiti

On je poručio da bi današnji čin mogao poslužiti kao primjer Fočacima da se uzdignu, vrate i obnove svoje domove.

“Hvala neka je Allahu jedinome, kojem niko nije ravan. On dadne da nam se nekada nešto učini nemogućim, ali onda učini da budemo ushićeni. Ima li većeg nasilnika od onoga koji brani da se okuplja u bogomoljama?”, pitao je reis Kavazović, te poručio:

“Blagoslovljen je ovaj dan i ovaj skup. S boljim povodom se nismo mogli okupiti u ovim vremenima punim izazova”, rekao je reis Kavazović na početku svog obraćanja prisutnim vjernicima, gostima, domaćim i međunarodnom zvaničnicima, te predstavnicima diplomatskog kora u BiH, prenose Vijesti.ba.

- OGLAS -

On je izrazio zahvalnost svim ljudima i prijateljima koji su pomogli u ponovnoj izgradnji Aladža džamije u Foči.

“Predugo smo bili tužni, a ovaj grad bez svog simbola i jezgra. Predugo je ta mrena bila na našim očima”, rekao je reis Kavazović.

On je podsjetio da je do početka Drugog svjetskog rata Foča imala 32 džamije, ocijenivši da je Aladža prednjačila ljepotom.

“Mnogi su dolazili da je vide i da joj se dive”, dodao je Kavazović.

Kako je istakao, u vrijeme zla kada je fočanska ljepotica isčezla, nestali su i njene džematlije.

“Sa njenim dizanjem postoji nada da će se to promijeniti. Aladžu smo obnovili, a o nevino pobijenim njenim džematlijama čuvaćemo sjećanje. Mi, bosanski muslimani, ne tražimo ništa osim pravde, a na kraju, vidjećemo na kojoj smo strani bili, na strani onih koji grade ili onih koji ruše. Raduje nas što je bilo mnogo više onih kojima je bilo žao što su je zlotvori srušili. Preduga je lista onih koje bi trebalo spomenuti, neka im je hvala i svako dobro na ovome i budućem svijetu”, poručio je reisul-ulema.

Kako je rekao, Foča će preživjeti, te nadživjeti teška vremena mržnje.

“Zato nas raduje to što je u Foči više onih koji su žalili što je srušena. Prošlost se ne može promijeniti, ali iz nje moramo učiti”, kazao je Kavazović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA