5 C
Sarajevo
25.04.2024

Priča o legendarnom fudbaleru: Dokumentarni film “Škija” bit će emitovan na Dan grada Sarajeva

Dokumentarni film “Škija” u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, govori o legendarnom fudbaleru Željezničara Josipu Katalinskom, koji je ostao upisan zlatnim slovima u historiji tadašnjeg jugoslavenskog fudbala.

Film će biti emitovan 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, u 21 sat na Federalnoj TV.

Škijin historijski gol protiv Španije 1974., godinama se vrtio na špicama sportskih emisija u bivšoj državi, a te godine je proglašen i za najboljeg fudbalera Jugoslavije i bio je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

- OGLAS -

Katalinski je također član prve šampionske generacije Željezničara 1971/72 godine u kojoj je ostavio neizbrisivi trag. Bio je jedan od osnivača Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i dugogodišnji koordinator za omladinski fudbal. Upravo bh. nogometna kuća svake godine organizira međunarodni turnir u znak sjećanja na legendarnog Škiju, kao i Akademija na Ilidži koja nosi njegovo ime.

Film “Škija”, u režiji Amera Kulovca, sniman je na autentičnim lokacijama, gdje je Škija rođen i odrastao na Ilidži, stanovao na Hrasnom, igrao fudbal na Grbavici i Koševu, na groblju gdje je ukopan na Stupu, gdje danas egzistira Akademija fudbala Josip Katalinski.

U filmu govore Škijini savremenici, saigrači, protivnici na terenu, kao i porodica i prijatelji.

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA