15 C
Sarajevo
26.04.2024

Potvrđena Optužnica protiv Pirić, Mezetovića i Husića

Opštinski sud Živinice je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Elzine Pirić (39), Nijaza Mezetovića (61) i Midhata Husića (45) iz Banovića koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Kako je navedeno u saopštenju, u septembru 2016. su Mezetović, kao predsjednik Opštinskog odbora Stranke demokratske akcije u Kladnju i Husić, kao načelnik opštine Banovići u prethodnom dogovoru sa Elzinom Pirić, koja je tada bila predsjednica Opštinskog odbora Strane demokratske akcije u Banovićima, iskoristili svoj društveni i uticajni položaj i posredovali kod odgovornih osoba u JP Šume TK da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona je navedeno da su optuženi znali da zahtjevaju direktnu diskriminaciju uposlenika radi stranačke pripadnosti i pri tome nazvali odgovorne osobe u pomenutom preduzeću i Šumskom gazidnstvu Sprečko Živinice tražeći da se osoba koja je član druge političke stranke i vijećnik u Opštinskom vijeću Bnaovići smijeni sa mjesta upravnika Šumarije Banovići i prerasporedi na rad u Sapnu i t zbog nejgovog ranijeg političkog nastupa na predizbornom skupu.

- OGLAS -

Postupajući pod uticajem optuženih, odgovorne osobe u Javnom preduzeću Šume Tuzlanskog kantona su djelimično udovoljile navedenim zahtjevima te su ovog uposlenika premjestili na posao u Živinice umjesto u Sapnu, tako što su donijeli rješenje o otkazu u kojem mu se nudi da u roku od osam dana prihvati radno mjesto u Živinicama. Ovaj uposlenik je bio prinuđen potpisati ugovor i počeo je raditi u Živinicama, saopšteno je.

Elzina Pirić se tereti da je u decembru 2016. godine nazvala v.d direktoricu Javnog preduzeća Šume Tuzlanskog kantona i tražila da izvrši ono što su od nje prethodno tražili Mezetović i Husić, da ovu osobu, koja je ranije premještena sa radnog mjesta iz Banovića u Živinice, rasporedi u Sapnu, ali je direktorica odbila da se povinuje ovim zahtjevima.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je provelo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, uz saradnju sa Federalnom upravom policije, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA