10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Hamas: Nastavit ćemo s demonstracijama sve do ukidanja blokade Gaze

Ismail Heniyye, predsjednik političkog krila palestinskog pokreta Hamas, poručio je da mirne demonstracije “Veliki marš za povratak”, koje se održavaju u Pojasu Gaze, ne mogu biti zaustavljene djelimičnim rješenjima te da neće prihvatiti ništa osim ukidanja blokade, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na sahrani 18-godišnjeg Palestinca Mahmuda Ata Afifija, jednog od sedam osoba koje su ubijene tokom jučerašnjih demonstracija, Heniyye je rekao da će demonstracije trajati sve do ukidanja blokade Gaze.

Pozdravio je svaki napor, koji se ulaže da se ukine blokada Gaze. Tokom mirnih demonstracija u Pojasu Gaze, održanih u petak, došlo je do intervencije izraelskih vojnika u kojoj je ubijeno sedam, a ranjene 154 osobe.

- OGLAS -

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak”. Izraelski vojnici protiv civila koji zahtijevaju povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade uvedene 2006. godine Gazi koriste municiju.

U intervenciji izraelskih vojnika tokom demonstracija od 30. marta ubijeno je više od 200 Palestinaca, dok je na hiljade ranjeno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA