11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Kina: Potvrđena prva smrt izvan provincije Hubei, epicentra korona virusa

U Kini je zabilježen prvi smrtni slučaj uzrokovan zarazom krorna virusa izvan pokrajine Hubei, u kojoj se prvi put pojavio taj virus, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kineska provincijska zdravstvena komisija u blizini Pekinga je potvrdila da je pacijent zaražen korona virusom preminuo, što je označilo prvu smrt izvan provincije Hubei, navodi South China Morning Post.

Riječ je o 80-godišnjem muškarcu koji je posjetio rodbinu u gradu Wuhanu, koji je jučer praktično blokiran zbog širenja virusa.

- OGLAS -

Time je broj smrtnih slučajeva povećan na 18, a najmanje 76 osoba koje su imale kontakt s umrlim 80-godišnjakom, je u karantinu. 

Novim tipom korona virusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), u Kini je zaražena najmanje 647 osoba.

Slučajevi zaraze ranije su evidentirani i u Vijetnamu, Hong Kongu, Makau, SAD-u, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji i na Tajlandu.

Jučer su zatvoreni aerodrom i željeznička stanica u gradu Wuhanu, gdje se virus pojavio, a obustavljen je i javni prijevoz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA