11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

U BPK uskoro monitoring zdravstvene ispravnosti vode za piće

Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde realizovat će projekt “Monitoring zdravstvene ispravnosti vode za piće i ocjenjivanje stanja vodosnadbijevanja“.

Po riječima direktorice Zavoda Medine Bičo, projektom će biti obuhvaćeno praćenje kvalitete vode centralnih i lokalnih vodovoda, koji se koriste kao glavni izvor vodosnabdijevanja na području BPK Goražde.

– Između ostalog, ovim projektom osigurat će se praćenje i kontrola zdravstvene ispravnosti vode sa lokalnih izvorišta javnih česmi koje građani koriste za piće, na najfrekventnijim mjestima – Vranići, Kuta, Luka, Pargani, Šatorak, Hubjeri, Obarak, Vitkovići, izvor u Višegradskoj ulici i naselju Baćci – pojasnila je Bičo.

- OGLAS -

Naglasila je da će se na osnovu lokalnog pregleda vodnih objekata, fizičko-hemijske i mikrobiološke analize vode, utvrditi prvi pokazatelji kvaliteta vode u vodovodima, što će omogućiti i pravovremeno poduzimanje određenih mjera, s ciljem otklanjanja eventualnih nedostataka i poboljšanja kvaliteta vode.  

– Voda će biti uzorkovana i laboratorijski nalazi će biti rađeni u skladu s važećim zakonskim propisima, u akreditovanom laboratoriju u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Cilj je da se smanji rizik od mogućih pojava hidričnih epidemija kao i crijevnih zaraznih bolesti ili drugih bolesti koje mogu nastati kao posljedica higijenski neispravne vode. Radit ćemo tokom jeseni i proljeća, a tamo gdje se utvrdi da je voda higijenski neispravna, radit ćemo više puta da se potvrdi da li taj izvor predstavlja rizik za korištenje vode za piće – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Projekt “Monitoring zdravstvene ispravnosti vode za piće i ocjenjivanje stanja vodosnadbijevanja“ finansijski je podržalo ministarstvo zdravstva BPK Goražde

Kada je riječ o ispravnosti vode iz Fabrike vode u Vitkovićima u Zavodu za javno zdravstvo ističu da se svakodnevno vrši fizičko-hemijska analiza, mikrobiološka jednom sedmično, a uzorkovanje se vrši sa četiri lokacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA