3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Podrška Općine Centar projektima od značaja za Prvu gimnaziju

Ovom prilikom je ozvaničeno postavljanje nove ploče na objekat škole koji je od kulturno-historijske važnosti za Sarajevo i državu BiH. Na novoj ploči osim podataka o historijatu škole i značaju ove visokoškolske ustanove, koja je ove godine proslavila 140 godina postojanja, također je navedeno da su nekadašnji učenici bili nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

–Na ovaj način smo željeli ispraviti neku vrstu nepravde, jer je naš predsjednik Alija Izetbegović bio neopravdano izostavljen sa natpisa na prethodnoj ploči i suština je da smo ovim činom mi ispravili tu grešku, objasnio je Ajnadžić razloge ponovnog postavljanja ploče.

Prilikom ove posjete Prvoj gimnaziji načelnik je potpisao i uručio direktorici Tuzlak zaključak o isplati sredstva u iznosu od 3.845 KM iz budžeta Općine Centar za obnovu školskog muzeja.  

- OGLAS -

-Načelnik Ajnadžić je prihvatio našu molbu za finansijaku podršku za obnovu školskog muzeja i donirana sredstva ćemo iskoristiti za retuširanje fotografija i njihov DTP dizajn i printanje njihovih sigurnosnih kopija, jer se radi o dokumentima starim više od 100 godina a koji su nažalost zbog vlage oštećeni. Za odobrena sredstva ćemo također napraviti devet novih panoa kako bismo dopunili postojeću muzejsku postavku, izjavila je direktorica Tuzlak.

Tokom ove posjete razgovarano je i o zahtjevu kojeg su u aprilu ove godine tri školske ustanove iz Gimnazijske ulice – Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“, Srednja škola primijenjenih umjetnosti i Prva gimnazija uputili na više adresa da se zabrani saobraćaj motornih vozila u ovoj ulici prvenstveno zbog sigurnosnih razloga. Načelnik Ajnadžić je kazao da mu se sviđa ova ideja i da će podržati njenu realizaciju, te je dodao da osim zabrane saobraćaja u Gimnazijskoj ulici treba postaviti parkovske klupe i dodatno obogatiti sadržaj ulice poput „Biblioteke na otvorenom“, u čemu će također pomoći i ideje bivših i sadašnjih učenika Prve gimnazije.

U posjeti Prvoj gimnaziji u ime Općine Centar bili su pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, zdravstvenu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić i pomoćnik načelnika za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samir Šehović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA