17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

WHO odobrio AstraZeneca vakcinu, sad će biti dostupnija zemljama u razvoju

Iz WHO-a su naveli da je odobrena vakcina koju proizvodi AstraZeneca-SKBio iz Južne Koreje i Serum Institut iz Indije.

“Sad imamo na raspolaganju sve za brzu distribuciju vakcina. No, još uvijek moramo povećati proizvodnju. I dalje pozivamo proizvođače vakcina protiv koronavirusa da predaju svoje rezultate istraživanja WHO-u na uvid istovremeno kada ih predaju i regulatorima u bogatim zemljama”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

Iz kompanije AstraZeneca su naveli kako se nadaju da će u prvoj polovini 2021. godine, više od 300 miliona doza vakcina biti na raspolaganju za 145 država putem COVAX mehanizma.

- OGLAS -

Odobrenje za hitnu upotrebu uslijedilo je nekoliko dana nakon što je WHO izdao privremenu preporuku za AstraZeneca vakcinu, uz konstataciju da dvije doze u razmaku od osam do 12 sedmica mogu dobiti sve odrasle osobe, te da se vakcina može koristiti i u zemljama gdje ima južnoafričkog soja koronavirusa.

Istakli su i to da je detaljnim pregledima utvrđeno da je vakcina AstraZenece zadovoljila potrebne kriterije sigurnosti te da je njena efikasnost nadmašila potencijalne rizike.

Vakcina AstraZenece i Oxforda je tražena jer je jeftinija i lakša za distribuciju u poređenju sa konkurentskim vakcinama, piše Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA