Sport
Oglasili se iz MUP-a ZDK o ''BH Fanaticosima'': Morali smo intervenirati Nakon što je ova navijačka grupa napustila Bilino polje
#

Uoči početka sinoćnje utakmice 5. kola kvalifikacija za Euro između reprezentacija BiH i Lihtenštajna (5:0) u Zenici desio se manji incident, nakon čega su navijači BiH, popularni ''BH Fanaticosi'', napustili stadion.

O ovom incidentu oglasili su se i iz MUP-a ZDK.

- U službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon odigravanja međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Lihtenštajna, održan je sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju naznačene utakmice.

Na održanom sastanku je prvenstveno izvršena analiza poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog osiguravanja naznačene utakmice. Tom prilikom je konstatirano da za vrijeme i nakon utakmice, na području grada Zenice i stadiona Bilino polje nisu zabilježeni bilo kakvi izgredi niti slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenirali samo u jednom slučaju, kada je jedan od navijača ''BH Fanaticosa'' nosio spornu majicu s uvredljivim sadržajem za pripadnike policije. Policijski službenici su izveli navijača s tribine, a nakon što je skinuta sporna majica navijač je vraćen na stadion. Navedenom licu će zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu biti izdat prekršajni nalog. 

Za poduzimanje svih aktivnosti na osiguranju ovog sportskog događaja je angažirano oko 500 policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, pripadnika specijalnih policijskih jedinica i jedinica za podršku ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona, kao i policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U sklopu naznačenih aktivnosti je angažirano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta - saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Podsjetimo, sinoć su se oglasili i ''BH Fanaticosi'' putem Facebooka i pojasnila razloge za ovaj potez: 

- Radi vršenja represije nad navijačima Bosne i Hercegovine, BHF je napustio sjevernu tribinu u Zenici - naveli su.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.