5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Inzko treba iskoristiti bonske ovlasti, Vijeće Evrope ništa ne poduzima

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Lars-Gunnar Wigemark sinoć je, gostujući na Federalnoj televiziji, između ostalog, rekao da će podržati svaku odluku koju Centralna izborna komisija BiH donese u vezi s implementacijom rezultata oktobarskih izbora.

S obzirom na to da se većina članova CIK-a nakon posljednje sjednice izjasnila da je za primjenu popisa stanovništva iz 2013. godine, što je u suprotnosti s Ustavom FBiH, švedski diplomata je indirektno potvrdio da je spreman podržati i kršenje najvišeg pravnog akta u većem bh. entitetu.

 Predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija ne čudi ovakav Wigemarkov nastup u emisiji “Dnevnik D”.

- OGLAS -

 Prema njegovom mišljenju, šef Delegacije EU u BiH govorio je diplomatskim jezikom, te se njegov drugačiji nastup nije mogao ni očekivati.

 – Wigemark je predstavnik EU, a ne protektor BiH koji našim institucijama treba da nameće mišljenje i način ponašanja. Da je sreće, uradio bi to gospodin Valentin Inzko korištenjem svojih “bonskih ovlasti”, jer je Ured visokog predstavnika (OHR) taj koji provodi i kontroliše implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma – ističe Finci u izjavi za Vijesti.ba.

 Podsjeća da su entitetski ustavi trebali biti usaglašeni sa dejtonskim Ustavom najdalje tri mjeseca od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 – To je bio negdje mart 1996. Međutim, znamo da ustavi FBiH i RS-a ni do dan-danas nisu usaglašeni – naglašava Finci.

 Ukoliko CIK BiH prekrši Ustav FBiH, ujedno bi i prekršio zaključke Vijeća Evrope koji nedvosmisleno nalažu da se ne smiju povlačiti nikakvi potezi koji bi BiH udaljili od implementacije presude “Sejdić-Finci”. A posljednji CIK-ovi potezi ne samo da nas od toga udaljavaju, već njenu implementaciju doslovno i onemogućavaju.

 Finci, koji je i jedan od apelanata u predmetu “Sejdić-Finci”, smatra da se Vijeće Evrope zasigurno neće žaliti protiv takve odluke CIK-a, isto kao što to tijelo nije ništa poduzelo ni devet godina nakon što presuda “Sejdić-Finci” nije implementirana.

Napominje da ni 23 godine od okončanja rata u BiH nije proveden Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 – Nažalost, vidimo da se neće svi vratiti tamo odakle su otišli ili su otjerani. Jer, budimo realni, nisu svi otjerani, ima i onih koji su dobrovoljno otišli, da ne bi bili otjerani ili da ne bi stradali. Ja sam ipak legalista i smatram da se pri provođenju rezultata proteklih izbora treba primjenjivati popis stanovništva iz 1991., jer to još uvijek u Ustavu tako piše – zaključuje Finci u razgovoru za Vijesti.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA