12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

VSTV kao “britanska kraljica”, zastupnici traže kolektivnu ostavku

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović podsjetio je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH godinama dostavlja izvještaj o radu, ali da ga poslanici nikada nisu ni primili k znanju, ali to nije značilo ništa rukovodiocima u toj instituciji.

– To govori o neozbiljnosti institucije koja ima važnu ulogu u bh. društvu. Govorimo o radu ove institucije jer bi i oni i mi trebali građanima polagati račune. Osjećaj nepravde jedan je od razloga odlaska mladih i cijelih porodica iz BiH – kazao je Mehmedović, upozoravajući da je za pravnu sigurnosti odgovoran VSTV kao regulator.

Napomenuo je i da je zatražen finansijski izvještaj VSTV-a, ali taj izvještaj parlamentu nikad nije dostavljen jer su iz VSTV-a to pravdali činjenicom da sredstva za njihov rad nije osiguran iz budžeta bh. institucija, nego su u pitanju donatorska sredstva.

- OGLAS -

Budući da se ova tačka dnevnog reda hitne sjednice zove aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, Mehmedović je kazao Evropska komisija traži izmjena zakona o VSTV-u.

Inače ovu instituciju potresa afera, koju su mediji nazvali “potkivanje” u okviru koje se prvi čovjek te institucije Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama, a Mehmedović podsjeća da ponašanje predsjednika nije ni ispitano.

– Samo je konstatirano da ne postoji disciplinska odgovornost. U Austriji je u rekordnom roku pala vlada jer se potpredsjednik Vlade našao u sličnoj situaciji, a ovdje nije ni ispitana odgovornost – dodao je.

Stoga je predložio dva zaključka kojima traži podnošenje ostavke cjelokupnog VSTV-a i hitno dostavljanje izmjena zakona o VSTV-u.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović tokom rasprave kazao je da je VSTV bio “čedo” međunarodne zajednice zbog toga su i imali zaštitu i bili nedodirljivi, ali u međuvremenu se to promijenilo i danas je to “čedo” političkih moćnika.

I on je ocijenio da je razlog odlaska građana iz BiH, osim egzistencijalnih razloga, čine to i zbog osjećaja beznađa i pravne nesigurnosti, budući da, kako je kazao, zakoni vrijede za građane, ali ne institucije i političke moćnike.

Istaknuo je da je vladavina prava nulti uvjet za put BiH ka Evropskoj uniji, tek kad “naši Sanaderi budu procesuirani i osuđeni moći ćemo reći da smo blizu EU”, dodajući da je sve ovo borba za vladavinu prava.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić upozorio je da u Godišnjem izvještaju VSTV-a nema ništa o suštinskim pitanjima, smatrajući da je VSTV “u poziciji britanske kraljice”, napominjući da je još jedan od problema u pravosuđu neprovođenje izvršnih i pravosnažnih presuda posebno kada su u pitanju radnička prava.

Žaljenje što predstavnici VSTV nisu na sjednici kojima je namjeravala postaviti pitanja izrazila je poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo iako, dodaje, u izvještaju stoji da je procenat osuđujućih presuda na zavidnom nivou između 98 do 100 posto kada su pitanju tužilačke odluke.

Uz konstataciju da Godišnji izvještaj sadrži 110 stranica, kazala je da se najviše materijala odnosi na edukaciju sudija i tužilaca, digitalizaciju, izračunavanje troškova sudskog postupka te toga da VSTV traži osamostaljenje u radu u smislu finansija i političkog uticaja.

Mišljenja je da je pravosuđe daleko od nezavisnosti i nepristranosti te je zatražila otklon od susreta s članovima u postupku što se ne smije dogoditi, a govoreći o reformi pravosuđa koju su provele međunarodne institucije sa 98 tužilaštava broj tužilaštava smanjen na 18 što je najveća racionalizacija ikada.

Iznijela je i podatak da u BiH postoji 377 tužilaca, a tokom 2018. godine tužiteljstva su podigla 12.201 optužnicu, odnosno 32 optužnice po tužiocu, a ukupno je podignuto 218 optužnica za krivična djela korupcije, smatrajući da ove brojke ukazuju na neefikasnost pravosudnog sistema.

Poslanici su ocijenili da bi rasprava o ovom pitanju trebala rezultirati konkretnim zaključcima kako bi se doprinijelo unapređuju rada pravosudnih institucija u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA