15 C
Sarajevo
26.04.2024

Erdogan: Borba protiv terorističke organizacije FETO jedna od glavnih tema razgovora s Trumpom

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će borba protiv terorističke organizacije FETO biti jedna od glavnih tema njegovog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan danas putuje u dvodnevnu zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a novinarima na aerodromu Esenboga u Ankari je kazao da Turska nastaviti insistirati da joj SAD izruči vođu terorista FETO-a Fetullaha Gulena.

“Poduzeli smo mnogo koraka i nastavit ćemo raditi na izručenju vođe terorista iz Pensilvanije. Odlučni smo da ih ne popuštamo sve dok svi pučisti ne budu sudski procesuirani“, poručio je Erdogan.

- OGLAS -

Erdogan je kazao da je saglasan sa Trumpom u neophodnosti prevazilaženja problema i intenziviranju tursko-američkih odnosa, bez obzira na trenutne poteškoće.

“Dokumentovano ćemo objasniti SAD-u da je Ferhat Abdi Sahin terorist i da je pogrešno održavati kontakt s njim. Borba protiv terorizma predstavlja prioritetnu temu. Želimo početi novu eru odnosa koji se tiču sigurnosti obje države“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Rusija i SAD nisu uspjele očistiti sjever Sirije od Terorista, Erdogan je kazao da će o tome razgovarati s Trumpom, a da će o istoj temi razgovarati i telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Turski predsjednik se obratio i čelnicima Evropske unije i poručio im da ne prijete puno kiparskim pitanjem jer to Tursku ne zanima mnogo i može svoj put nastaviti samostalno.

“Revidirajte svoj stav o Turskoj u čijim zatvorima je toliko ISIS-ovaca i koja ima kontrolu na sjeveru Sirije“, poručio je Erdogan i dodao da Turska nie poput drugih država sa kojima je EU pregovarao i da nema imperativ ostajanja za pregovaračkim stolom.

Naglasivši da Turska želi i dalje iskreno sarađivati s Rusijom i SAD-om na uspostavi sigurne zone na sjeveru Sirije, Erdogan je kazao da bi se i članice NATO-a trebale pozabaviti tim pitanjem.

“O tome ću govoriti na samitu lidera koji će se u Londonu održati 3. i 4. decembra. Postavit ću direktna pitanja o tome“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik također je kazao da će Turska nastaviti deportirati teroriste ISIS-a u zemlje iz kojih su došli.

“Nas ne zanima jesu li ih oni tamo primili i hoće li ih primiti“, poručio je Erdogan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA