20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

WHO u kontaktu s britanskim zvaničnicima zbog nove verzije koronavirusa

-Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost – naveli su iz WHO-a.

Novi soj koronavirusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi cjepiva i dalje trebala biti učinkovita, rekli su u subotu britanski premijer Boris Johnson i naučnici.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

- OGLAS -

-Trenutno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja. U tijeku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi – dodao je Whitty, prenosi N1.

Ranije mutacije virusa SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija evropska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. decembra je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dat osobama treće životne dobi i njegovateljima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA