-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Zbog špijunaže pogubljen mladi britanski ISIL-ovac

Britanski ISIL-ovac iz Coventryja prva je osoba koju je ISIL pogubio zbog špijunaže. Mohammeda Ismaila zbog dječjih crta lica mediji su nadjenuli nadimak Osama bin Bieber, prema popularnom kanadskom pjevaču.

Osama bin Bieber ISIL-u se priključio u ožujku 2014. kada je imao samo 18 godina. Pretpostavlja se da je ubijen zbog toga što je britanskim i američkim obavještajnim službama odao kretanje Nassera Muthane, zloglasnog ISIL-ovog propagandista.

Snimali egzekuciju

- OGLAS -

Muthana je prije no što se priključio ISIL-u bio ugledan mladi liječnik u Cardiffu. Kako bi otputovao u Siriju, posudio je od oca 1000 funti za posjet islamskom seminaru u Shrewsburyju, no otišao je na Bliski istok. Poginuo je od drona u Mosulu 2016.

Upućeni smatraju da je Mohammed Ismail, zvan Osama bin Bieber, istražiteljima počeo odavati informacije krajem 2015. ili početkom 2016. Ubijen je u Raqqi, a njegovo pogubljenje je snimano.
“Uhitili su ga, ispitivali i mučili. Sve im je priznao, a potom su ga ubili”, rekao je lokalni izvor Sunday Timesu.

Još nije sasvim jasno kako su ga pogubili, no pretpostavlja se da se to odvilo krajem 2016. , nekoliko mjeseci nakon što je Muthana ubijen. Mohammed je u Siriji vrlo brzo teško ranjen, a nakon toga je postao policijski službenik ISIL-a. Njegova obitelj porijeklo vuče od iračkih Kurda, a vjeruje se da je radikaliziran u lokalnoj medresi u Coventryju. Na Bliski je istok otputovao u društvu trojice muškaraca.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA