12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Krvnik iz Hrvatske izbo trudnu djevojku 88 puta, a sud mu smanjio kaznu za 5 godina (FOTO)

Vrhovni sud Republike Hrvatske je djelomično prihvatio žalbu optuženog Davida Komšića i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu te je preinačio prvostepenu presudu i optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 25 godina za kazneno djela teškog ubistva na okrutan način, piše 24sata. 

Luka Stanzl/PIXSELL / 

Podsjetimo, David Komšić (20) je 88 puta nožem ubo i porezao svoju bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) koja je preminula od težine povreda. U trenutku napada Kristina je bila trudna s drugim muškarcem. Komšić ju je ubio dok su nakon večere sjedili u njenom automobilu ispred ulaza zgrade na zagrebačkoj Volovčici, gdje je Kristina živjela s mamom.

Sa suvozačkog mjesta gdje je sjedio, Komšić je Kristinu lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati. Zatim ju je 73 puta ubo nožem te joj zadao još 15 ubodno-reznih rana po tijelu i glavi, većinom u vrat i glavu.

- OGLAS -
Na fotografiji: Ivančica – baka ubijene Kristine Krupljan / 

Komšić je početkom aprila prošle godine na Županijskom sudu u Zagrebu nepravosnažno osuđen na 30 godina zatvora.

Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakšavajućim i otežavajućim okolnostima te ocijenio da olakšavajuće okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene niti adekvatno vrednovane. Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje saobraćajne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim.

Uz sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, strašan zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu. Zato izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dodatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela.

Na fotografiji: Ivo Komšić – otac Davida Komšića / 

Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestepenski sud.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA