12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Crne prognoze: Svima onima koji su sada u kreditima, kamatna stopa će porasti

Građani naše zemlje uskoro će se suočiti s još jednom recesijom, upozorenja su brojnih ekonomskih stručnjaka na osnovu posljednjih podataka Agencije za statistiku BiH.   

Postoje rješenja   

Ekonomski analitičari navode kako su dostupni podaci za izvoz i uvoz lošiji nego ikad te da je izvoz manji za skoro 230 miliona maraka. Tvrde, međutim, kako postoje rješenja za izlazak iz krize, samo ih je potrebno primijeniti.   

- OGLAS -

Željko Šain, ekonomski analitičar, kazao je u izjavi za “Avaz” kako smatra da recesija još nije nastupila, ali da je na samim vratima.   

– Recesija se mjeri kad je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizvoda. Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara, onda ćemo sigurno ući u recesioni period – kazao je Šain.   

Dodaje da ovim naša zemlja gubi motivaciju i organizaciju, ali i međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada.   

Promjenljiva kamata   

– Ako u narednih 15 dana ne formiramo Vijeće ministara i Federalnu vladu, sigurno ćemo ući u recesiju. To će biti dalekosežan problem za privredni razvoj i društvenu stabilnost BiH – ističe Šain.   

Bruto društveni proizvod (BDP) BiH u prvom tromjesečju ove godine porastao je za 2,2 posto, a radi se o najmanjem rastu od 2015. godine. Budući da u našoj zemlji prevladavaju krediti sa promjenljivom kamatom, izloženost kućanstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva.   

Na to je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH. Stručnjaci su podijeljeni u prognozama, jedni predviđaju rast kamatnih stopa, drugi odgovaraju da se pad nastavlja najmanje naredne dvije godine.

– Poskupjet će nam krediti. Svima onima koji su sada u kreditima, kamatna stopa će porasti. Privreda će da ispašta zato što se najviše finansira iz sredstava komercijalnih banaka – kazao je konsultantski stručnjak Senad Hoermann.    

Niz faktora igra ulogu   

Dio stručne javnosti smatra kako je ovakav trend izuzetno opasan. Recesija koju bi svi mogli u pravom smislu osjetiti, mogla bi stići do 2021. godine, a ulogu ne igra samo BDP nego još i niz faktora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA