10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Najnovija nadogradnja za iPhone uhvatila je Facebook s rukama u “pekmezu”: Slali su poprilično neobične zahtjeve

Vlasnici iPhonea koji su instalirali ranu verziju Appleovog iOS-a 13 počeli su dobivati vrlo neočekivne podsjetnike o tome da ‘Facebook želi koristiti Bluetooth’. Softverska nadogradnja koja će svima stići idućeg tjedna puna je novih značajki za privatnost koje ljudima daju bolju kontrolu nad onime što dijele s aplikacijama.

One koji su uranili i instalirali iOS 13 prije ostalih operativni sustav već upozorava da se Facebook i YouTube žele dograbiti njihovih informacija. Što je najgore od svega, naoko bezazlene aplikacije skrivene metode sakupljanja koriste/zlorabe već dulje vrijeme.

Kompanije te sakupljene informacije koriste kako bi vam ponudile bolje ciljane reklame – praksa koju je Appleov Tim Cook osudio.

- OGLAS -

Jedna od podmuklih metoda sakupljanja podataka je zlouporaba Bluetootha za pomnije praćenje fizičke lokacije, kao i blizine uređaja poput smartfona i kućnih uređaja.

Facebook sakuplja i gomila osobne informacije vezane uz korisničku međusobnu povezanost te ih kombinira sa GPS podacima kako bi dobio detaljnije informacije o međusobnim odnosima ljudi u pravom životu, piše TechCrunch. Primjerice, Facebook može zabilježiti koliko sati dnevno provodite pored neke osobe u njihovoj kući te to razlikovati od odnosa sa osobama koje susrećete u uredu tijekom radnog dana.

Facebook pored sakupljanja informacija o tome što radite tijekom slobodnog vremena i radnog dana teoretski može pratiti privatni život pomoću aplikacija za dejting kojima planira konkurirati Tinderu i Bumbleu.

Korisnici iPhonea će s novim iOS-om nekim aplikacijama moći isključiti lokacijske usluge uključujući GPS, Bluetooth i tornjeve odašiljača. Nekim slučajem, Facebook je tjedan dana prije izlaska novog iOS-a objavio opširni blog u kojem objašnjava kako sakuplja lokacijske informacije te je naglasio da korisnici mogu isključiti lokacijske usluge kako bi aplikaciju spriječili da ih prati pomoću GPS-a i Bluetootha.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA