2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Sarajevo (BiH): Izbori za predsjednika Hrvatske protiču bez problema

U Bosni i Hercegovini su jutros u sedam sati otvorena 44 biračka mjesta na kojima državljani Hrvatske imaju pravo glasati za predsjedničkog kandidata. Šest biračkih mjesta na vrijeme je, kao i u ostalim krajevima BiH, otvoreno i u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hrvatski državljani koji žive ili trenutno borave u glavnom gradu BiH svoje glasačko pravo mogli su ostvariti u Srednjoj ekonomskoj školi u bh. prijestolnici. Iako iz lokalnog izbornog povjerenstva bez dozvole Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske ne smiju davati nikakve izjave, niti iznositi podatke o izlaznosti, bilo je primjetno da je odziv u Sarajevu dobar. U glavnom bh. gradu registrovano je oko 7.000 birača, a u cijeloj BiH blizu 93.000.

Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na biračkim mjestima u Sarajevu (šest biračkih mjesta), Mostaru (19), Tuzli (tri), Banja Luci (dva), Livnu (četiri) i Vitezu (deset).

- OGLAS -

U Hrvatskoj se danas u drugom krugu izbora bira novi predsjednik ili predsjednica. U drugi krug su ušli Zoran Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Pravo glasa u Hrvatskoj i inostranstvu ima 3.860.000 ljudi. Birališta u Hrvatskoj i regionu biće otvorena do 19 sati, a prvi nezvanični rezultati trebali bi biti poznati oko 20.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA