13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Najspremniji bh. vojnici dobili priznanja

Najspremniji vojnici Bosne i Hercegovine, koji su se u martu ove godine takmičili na takmičenju “Best Warrior Competition” u američkoj saveznoj državi Maryland i “Najbolji vojnik” u Hrvatskoj, danas su u Domu oružanih snaga u Sarajevu dobili priznanja za svoja dostignuća.
Najspremnijim bh. vojnicima priznanja su uručili načelnih Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general pukovnik Senad Mašović i zapovjednica Nacionalne garde Maryland, general bojnik Linda L. Singh.

Pripadnik Pete pješadijske brigade, poručnik Igor Emkić, dobio je priznanje za rezultate ostvarene na takmičenju “Najbolji vojnik” u Hrvatskoj. Emkić je kroz sedam dana kvalifikacija izborio finale takmičenja u kojem je za osam sati morao savladati teren od 40 kilometara.

– U tih 40 kilometara imali smo 12 disciplina, od gađanja, do navigacije i drugih, a sve to radite dok ste opterećeni opremom velike težine. Imali smo određeni vremenski period da se pripremimo zatakmičenje s obzirom da su nas očekivali veliki napori. Morali smo imati odgovarajući trenažni proces – izjavio je Emkić.

- OGLAS -

Ceremonija dodjele priznanja održana je u okviru službene posjete izaslanstva Nacionalne garde Maryland Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koja se realizuje u sklopu godišnjeg plana saradnje BiH i SAD-a, po programu “Vojska-Vojsci”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA