10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Švedska: Počast žrtvama terorističkog napada na Novom Zelandu

Odavanje počasti na trgu “Segel Torg” organizovalo je Švedsko vijeće za islamsku saradnju. Pored muslimana prisustvao je i veliki broj Šveđana.

Prisutni su osudili napad i molili se za žrtve terorističkog napada. Ostavili su i cvijeće i klanjali dženazu u odsustvu za žrtve napada.

Predsjednik Islamske federacije Tahir Akan, izjavio je za AA, da su se okupili kako bi osudili napad u Novom Zelandu i poručili da se ne zaboravi.

- OGLAS -

Potcrtao je da je zabilježen rast islamofobije u svijetu i Švedskoj. Akan je rekao i da su razgovarali sa ministricom kulture i demokratije Amandom Lind te da su izrazili zabrinutost zbog sigurnosti muslimana.

Smatra da se terorizam ne može povezivati ni sa jednom vjerom ni zemljom.

“Trebala bi biti zaštićena mjesta gdje se ljudi mole”, poručio je Akan.

Džamije Noor i Linwood, u novozelandskom gradu Christchurcu, u kojima je naoružani terorista prošlog petka tokom džuma-namaza ubio najmanje 50 muslimana, otvorene su za posjete.

Radio Novi Zeland (RNZ) javio je kako su sigurnosne službe završile detaljnu istragu u džamijama Noor i Linwood, koje su 15. marta bile na meti terorističkog napada, te kako su otvorene samo za posjetu.

Džamija Noor, u kojoj je naoružani terorista ubio 42 osobe, već sedam dana je bila pod kontrolom policije, a nakon istrage ponovo je predata na upravljanje tamošnjoj islamskoj zajednici.

Još uvijek nije poznato kada će džamije biti otvorene za molitvu, no za sada ih je moguće posjetiti. Tokom posjeta neće biti dozvoljeno fotografisati, a posjetioci će u džamije moći u ulaziti u grupama od po 15 osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA