1 C
Sarajevo
19.04.2024

Srbi s Kosova odlaze s funkcija: “Organi Prištine na sjeveru od danas ne postoje!”

Time je prekinuta veza kosovskih Srba sa zvaničnim vlastima u Prištini, a organi prištinske administracije su prestali funkcionisati na teritoriji sjevera Kosova.

– Organi albanske prištinske administracije na sjeveru Kosova od danas ne postoje. Organi vlasti i općinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine se neće sastajati – navodi se u Deklaraciji koju je novinarima u Sjevernoj Mitrovici pročitao predsjednik Skupštine općine Dejan Ugrešić.

Također su i sudovi u ovim mjestima obustavili svoj rad. Istovremeno su u kosovskoj Mitrovici počeli mirni protesti protiv, kako su istakli, represije Prištine. Protest se održava ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u sjevernom dijelu grada. Građani nose transparetne: “Hoćemo mir, a ne ratove”, “Ne izgladnjujte našu djecu”, “EU, otvori oči”, “Stop nasilju Prištine”, “Imamo pravo na hljeb” i dr.

- OGLAS -

 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić, koji je jutros saopćio odluku o povlačenju s mjesta gradonačelnika Kosovske Mitrovice, rekao je na protestu da su gradonačelnici svih četiri općina na sjeveru Kosova podnijeli ostavku na vanrednim skupštinama zakazanim zbog, kako je istakao, anticivilizacijskih i sramnih mjera Prištine. Također je zamolio medije, EU i Prištinu da ne izvlače iz konteksta ono što se događa, pokušavajući da ove mirne proteste nazovu drugačijim imenom. Rakić je rekao da takse, koje je uvela Priština, znače da srpska djeca neće sutra imati osnovne uslove za život, hranu i vodu, pozvavši građane da i sutra dođu na veliki protest. Naglasio je da je formiran krizni štab, koji je u 24-satnom zasjedanju, te prenio kako su zalihe hrane i svih ostalih potrepština na izmaku.

Ostavke su još podnijeli predsjednik općine Leposavić Zoran Todić, predsjednik općine Zubin Potok Stevan Vulović, predsjednik općine Zvečan Vučina Janković.

 

Ranije danas je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo, rekao da će gradonačelnici četiri  općina na sjeveru Kosova podnijeti ostavke, odnosno da su ga oni obavijestili da od danas općinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na sjeveru više neće funkcionisati.

Sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću i sve sudije i radnici tih sudova prestali su s radom danas u 9 sati. Predsjednik Suda Nikola Kabašić je uputio pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim utjecajnim ambasadama na Kosovu.

– Mi, srpske sudije, integrisane u sudski sistem Kosova, obraćamo Vam se zbog problema s kojima srpsko stanovništvo živi i s kojima se suočava. Imajući u vidu da dijelimo sudbinu srpskog naroda, koji se nekoliko dana za sopstveno pravo na život, osjećamo da je naša dužnost da vam se obratimo na ovaj način, bez štete po princip depolitizacije i osnovne principe na kojima se bazira naš sudski rad – navodi se u pismu.

U pismu se na kraju apeluje da predstavnici misija međunarodnih organizacija i ambasada utječu na Prištinu da promijeni ponašanje i uspostavi normalnu situaciju i povjerenje srpskih građana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA