9 C
Sarajevo
24.04.2024

Neprobojni “dijamant” za ruskog predsjednika: Ko je ko u pratnji koja će čuvati Putina u Beogradu

Najmanje 20 vozila srpske policije i njenih specijalnih jedinica nalazit će se u neposrednoj pratnji “zvijeri”, blindiranog automobila predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina prilikom njegove sutrašnje jednodnevne posjete Srbiji.

Više od mjesec dana sve sigurnosne službe MUP Srbije, BIA i Vojske Srbije rade na terenu kako bi posjeta ruskog predsjednika prošla u najboljem redu. Nekoliko nedjelja prije dogovorene posjete, u Beograd je stigao i ruski tim Federalne službe osiguranja (FSO) koja je zadužena za sigurnost prvog čovjek Rusije.

Ruski i srpski timovi proteklih nedjelja vršili su zajedno i odvojeno sigurnosnu provjeru i pripremu vozača, tehnički pregled vozila, analizirali su sigurnosne karakteristike trasa i odredili rezervne, odnosno alternativne pravce za evakuaciju u slučaju vanrednih okolnosti, kao i snajperska mjesta duž trase kretanja kolone.

- OGLAS -

Prilikom izlaska iz vozila, ruski predsjednik naći će se u takozvanoj formaciji “dijamant”. Ovaj način osiguranja Putina sastoji se od najmanje četiri pratioca. Po jedan s lijeve i desne strane i po jedan naprijed i nazad. U modifikovanoj formaciji koja će biti primijenjena u Beogradu, uz Putinovog šefa tima koji se nalazi njemu iza leđa, biće i srpski pratilac/tjelohranitelj. Oni se nalaze na korak, dva od Putina. Naš pratilac opremljen je najčešće “glokom” 9mm, a ruske kolege pištoljima ruske proizvodnje i automatskim “stečkinom”

Ovaj sistem omogućava efikasnije osmatranje situacije sa strane i u pravcu kretanja štićene ličnosti. Ovdje osmatranje vrše pratioci koji se nalaze sa strane, dok pratilac koji se nalazi sa zadnje strane štićene ličnosti, prati situaciju iza njegovih leđa. Ova formacija omogućava šefu tima da više pažnje posveti samoj ličnosti npr. u smislu razgovora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA