Sport
Porazni podaci: Premijer liga ima najslabiji plasman u posljednjih dvadeset godina! Ispred nas su i Kosovo, Slovenija, Hrvatska i Srbija, a od zemalja iz okruženja slabiji su samo Crna Gora i Sjeverna Makedonija.
#

Klubovi iz Bosne i Hercegovine godinama loše igraju u kvalifikacijama za grupne faze evropskih takmičenja, a posebno se to odnosi na posljednjih pet sezona, zbog čega je naš nogomet dospio na najniže grane gotovo od nastanka Premijer lige.

Naime, elitno takmičenje bh. nogometa prema najnovijoj listi, koja se uživo ažurira, smješteno je tek na 41. mjesto s koeficijentom od samo 9,75.

Ove sezone osvojena su samo dva boda, a u godinama prije 1,625, 2,625, 1,5 i 2 boda. Ispred nas se nalaze lige koje su prije bile daleko iza nas poput Bjelorusije, Armenije, Litvanije, Finske, Irske...

Ispred nas su i Kosovo, Slovenija, Hrvatska i Srbija, a od zemalja iz okruženja slabiji su samo Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Najbolji plasman Premijer liga BiH je imala 2011. godine kada se nalazila na 29. mjestu, a od tada je uslijedio pad koji je rezultirao užasnim aktuelnim plasmanom.

Posljednji niži plasman od aktuelnog imali smo u sezoni 2001/2002., kada je Premijer liga BiH bila bez klubova iz RS-a, a zauzimala je 42. mjesto. U prvoj sezoni Premijer lige BiH je zauzimala 46. mjesto, a prije dvadeset godina (2002/2003) bili smo 34.

Priliku da se poboljšamo na UEFA-inoj listi imat ćemo predstojećeg ljeta, a BiH će u Evropi predstavljati Zrinjski, Borac i Sarajevo te Željezničar ili Široki Brijeg.

Četvrtog putnika ćemo saznati nakon što se odigra posljednje kolo Premijer lige BiH. Željezničar ima dva boda više i utakmicu protiv Slobode u gostima, dok Široki Brijeg gostuje Leotaru.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.