11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Počela sjednica čelnika oba doma Parlamenta BiH

Kako je najavljeno, na dnevnom redu je dopis Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. 

Iako je početkom aprila istekao rok do kojeg je BiH trebalo da imenuje svoju delegaciju u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Evrope, jedna od najznačajnijih evropskih institucija dala je našoj državi šansu za “popravni”, prenose Vijesti.ba.

Naime, Komitet ministara Vijeća Evrope nedavno je na 129. zasijedanju u Helsinkiju donio odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ove godine.

- OGLAS -

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je tada u razgovoru za Vijesti.ba da se radi o važnoj odluci, ali i upozorio da ona neće imati nikakav značaj ukoliko Parlament BiH ne postigne dogovor i utvrdi sastav delegacije BiH. On je pozvao rukovodstvo Parlamenta BiH da utvrdi delegaciju BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Nakon što je Komitet ministara Savjeta Evope dao “zeleno svjetlo” za BiH, Zajednički kolegijum Predstavničkog i Doma naroda državnog parlamenta odlučio je da na dnevni red sjednice zakazane za 28. maj stavi dopis resornog ministarstva u vezi sa imenovanjem državne delegacije u Savjetu Evrope.

Na sjednici Zajedničkog kolegijuma predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, sa zamjenicima Nebojšom Radmanovićem, Denisom Zvizdićem, te Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem, razmatraće i dopis šefa Misije OSCE-a u BiH Bruce Bertona u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i dopis predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića, koji je ranije uputio pismo predsjedavajućem Doma naroda Bakiru Izetbegoviću u kojem navodi da se želi obratiti parlamentarcima oba doma državnog parlamenta. U Ustavnom sudu BiH tada su potvrdili da Knežević traži zajedničku sjednicu Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH kako bi pred parlamentarcima govorio o stanju ustavnosti u BiH, ali nisu željeli da otkriju koji je povod za njegovo obraćanje niti druge detalje.

Na dnevnom redu sjednice Zajedničkog kolegijuma su i kriterijumi za izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamenta BiH, kao i izbor članova stalnih delegacija Parlamenta BiH, te informacija Ureda agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Svetozar Pudarić protiv BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA