2 C
Sarajevo
27.04.2024

Čokolada ne uzrokuje akne: Liječnica razbila najčešći mit o bubuljicama

 

“Akne su kompleksan proces”, uvodno je napisala na svom Instagram profilu na kojem ljude educira i savjetuje o zdravstvenim tegobama.

“To uključuje tri procesa. Može doći do lučenja sebuma (masne supstance), začepljenja malih lojnih žlijezda i bakterijske infekcije koju karakteriziraju crvene upaljene akne.”

- OGLAS -

Dr. Alexander kaže da su najveći mitovi da akne uzrokuju nečista koža i jedenje previše čokolade i junk fooda.

“Nema dokaza da su to okidači za akne. Jasno je da akne uzrokuje nakupljanje mrtvih stanica kože, pojačano lučenje sebuma, odnosno masna koža i bakterije”, pojašnjava.

Još neke zablude koje često čuje su da su načini rješavanja akni istiskivanje i piling grubom rukavicom koja će ih ukloniti.

 “Istiskivanje prištića uzrokuje ožiljke i dublje infekcije kože”, ističe.

Tvrdi da ljudi koji se bore s aknama ne bi trebali trošiti bogatstvo na proizvode za njegu kože jer to može dovesti do još većih iritacija.

“Prehrana s niskim glikemijskim indeksom može biti učinkovita, a postoje i tretmani, uključujući pijenje kontracepcijskih pilula koje mogu pomoći u smanjenju akni”, dodala je.

Antibiotike preporučuje kada je u pitanja upala, a pomoć dermatologa savjetuje svima jer akne mogu itekako utjecati na samopouzdanje pojedinca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA