Sport
Posljednja faza priprema za start Bundeslige: Njemačke ekipe ušle u hotelski karantin Njemački nogometni klubovi započeli su danas sedmicu karantina uoči nastavka Bundeslige u subotu.
# SCS

Njemački nogometni klubovi započeli su danas sedmicu karantina uoči nastavka Bundeslige u subotu.

Njemačka nogometna liga (DFL) je prošle sedmice odlučila nastaviti prvenstvo prve i druge lige od 16. maja nakon dvomjesečnog prekida kojeg je uzrokovala pandemija korona virusa.

Ekipe su sada u obaveznoj sedmodnevnom karantinu nakon što su testirani na korona virus, a sve kako bi se smanjio rizik zaraze prije nego počnu igrati utakmice prvenstva pred praznim tribinama.

Nekoliko klubova, među kojima su minhenski Bayern, Borussia Dortmund i VfL Wolfsburg, izabrali su hotele u svojim gradovima kako bi smanjili vrijeme potrebno na putovanja igrača do lokacija gdje se održavaju treninzi i do aerodroma.

Drugi klubovi poput Schalkea i Borussia Monchengladbach koriste hotele kod svojih stadiona.

Bayer Leverkusen i Union Berlin su se preselili u izoliranije hotele zvan gradova kao i Paderborn čiji će igrači provesti sedam dana u obližnjim toplicama.

Igrači, treneri i ostali članovi stručnog štaba nosili su maske dok su odlazili u hotele gdje će se u restoranima poštivati socijalna distanca i gdje će nogometaši biti smješteni po jedan u sobama kako bi se smanjio nepotrebni kontakat s drugim osobama.

Planovi za nastavak prvenstva doživjeli su udarac u subotu kada je cijela ekipa drugoligaša Dynama iz Dresdena stavljena u dvosedmični karantin nakon što je utvrđeno da su dva igrača zaražena korona virusom.

“Očekivali smo da nastavak sezone neće biti bez problema. Ova testiranja i rezultat su također znak koliko smo transparentni”, izjavio je izvršni direktor Borussije Dortmund Hans-Joachim Watzke.

Njemačka nogometna liga, koja želi završiti sezonu do 30. juna, sastavila je detaljna pravila za treninge i utakmice.

(SCS)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.