2 C
Sarajevo
26.04.2024

Čerkez: “Narednog mjeseca popuštanje određenih mjera”

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je na današnjoj pres-konferenciji kako su mjere sigurnosti u karantenama na zadovoljavajućem niovu, te da jučerašnji slučaj bijega zaražene osobe u Sarajevu, nije se desio u karantenu nego u bolnici.

Mjere u karantenima su sigurne jer propisane mjere znači primanje hrane unutar soba i mjere su sa sigurnosnog aspketa sigurne ukoliko se provode na način nakako je propisano. Kada je u pitanju jučerašnji slučaj bijega, on nije bio u karantenu nego na bolničkom liječenju, pobjegao je sa bolničkog liječenja i time je ugrozio zdravlje građana Sarajeva“, rekao je Čerkez.

Na pitanje da li ima informaciju, odnosno objašnjejnje zašto je pobjegao, Čerkez je kazao kako nije razgovarao sa tom osobom te da je teško imati objašnjenje za takvo nešto i da ga je teško opravdati.

- OGLAS -

Upitan da prokomentariše nazire li se kraj epidemije, Čerkez je rekao kako bi se on u vezi sa tim držao struke te da je kraj još daleko.

Izjave iz Svjetske zdravstvene organizacije kao i izjave mnogih ministarara zdravlja iz Evropske unije govore da kada je riječ o stabilizaciji, još uvijek je to daleko. Činjenica je da će ubuduće dolaziti do popuštanja određenih mjera koje će učiniti život lakšim ali daleko smo još do kraja epidemije“, rekao je.

Kazao je i da bi od narednog mjeseca trebalo krenuti sa popuštanjem nekih mjera.

Od narednog mjeseca bi mogli da krenemo sa određenim ublažavanjem ako situacija ostane stabilna. Svjesni smo ekonomskog problema, ali mislimo na zdravlje ljudi. Mislim da ćemo narednog mjeseca početi s tim procesom“, izjavio je Čerkez na današnjoj pres-konferenciji.

Govorio je i o tome da li u Bosni i Hercegovii postoji mogućnost testiranja na osobama kako bi se vidjelo da li neko ima antitijela na Covid-19 te kazao kako postoji mogućnost serološkim testovima, ali da se takva testiranja vrše na kraju epidemije.

Odgovarajući na pitanje koliko ima testiranih pripadnika SIPA-e, kazao je kako ne bi iznosio takve podatke, te da kao Krizni stožer ne vode svako zanimanje posebno, pa tako nije ni u ovom slučaju. Naveo je kako su epidemiolozi u stalnom kontaktu i da zna da je urađeno 12 testiranja.

Istakao je da se testiranja isključivo vrše prema indikacijama.

(N1)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA