Sport
Poznato mjesto održavanja Evropskog prvenstva 2028. godine Još uvijek se čeka UEFA-ina potvrda
#

I dok još uvijek traju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje je na rasporedu sljedeće ljeto, odnosno 2024. godine u Njemačkoj, danas je objavljen domaćin evropske smotre najboljih selekcija, koje će uslijediti četiri godine kasnije

Kako piše The Sun, svoju kandidaturu za Euro 2028. godine je povukla Turska, što je potvrdila i UEFA, a sljedeće sedmice će se sastati UEFA-in Izvršni odbor za odlučivanje o domaćinu Eura 2028.godine.

Sada je prilično izvjesno da će zajednička kandidatura pet nacija sa britanskih Otoka dobiti domaćinstvo tog velikog takmičenja, a kao razlog zbog kojeg je Turska odustala jeste taj da je spoznala da je britanska kandidatura bliža pobjedi.

Također, iz Turske su zamolili UEFA-u da ova zemlja bude domaćin Evropskog prvenstva 2032. godine u partnerstvu sa Italijom, pa je tako krovna kuća fudbala u Evropi izašla u susret Turskoj. 

Za pet godina će Velika Britanija i Republika Irska po prvi put zajedno organizovati cijeli turnir. U Engleskoj će se igrati na stadionima Wembley (London), Villa Park (Birmingham), St. James Park (Newcastle), Etihad (Manchester City), Bramley Moore Dock (novi stadion Evertona koji je u izgradnji u Liverpoolu) i Tottenham Hotspur Stadium (London).

Preostali domaćini su Vels (The Principality Stadium, Cardiff), Republika Irska (Aviva Stadium, Dublin), Škotska (Hampden Park, Glasgow) te Sjeverna Irska (Casement Park, Belfast).

Podsjetimo, na turniru će učestvovati 24 reprezentacije, što znači da će se odigrati ukupno 51 utakmica, a tek treba vidjeti kako će se organizovati kvalifikacije, s obzirom na to da UEFA-ina pravila garantuju samo dva mjesta za domaćine takmičenja.

(Oslobođenje.ba)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.