1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Američki sudovi imaju veliki problem – emojije!

Način na koji ljudi komuniciraju, a pogotovo mlađe generacije, uvelike se promijenio u posljednje vrijeme zahvaljujući brojnim aplikacijama za dopisivanje u kojima su emojii, odnosno ikone s kojima se izražavaju emocije ili neke radnje, zamijenile tekstualnu komunikaciju. Npr. na pitanje “hoćemo li večeras vani”, nema više odgovora može ili hoćemo, već je dovoljno poslati emoji u obliku palca gore, krigle piva i slično.

No takav oblik komunikacije i teškoće pri njihovoj interpretaciji stvaraju velike probleme na sudovima u SAD-u jer se pravnici i suci pitaju kako protumačiti određene ikone. Sve je veći broj slučajeva u kojima suci muku muče s interpretacijom emojija – s 33 u cijeloj 2017. godini na oko 50 slučajeva u prvoj polovici ove godine, a nije teško pretpostaviti da će se broj slučajeva u kojima će se ovakve ikone za izražavanje emocija povećavati.

Kako protumačiti emojije?

Što znači kada osoba dobije poruku s ikonom noža ili pištolja – može li se to smatrati pravom prijetnjom, kao da je netko zaista rekao “ubit ću te”? Što ako se nakon takvih emojija doda smajlić – znači li to da je samo riječ o šali, odnosno što ako npr. poslodavac ili direktor zaposlenicama pošalje ikonu poljupca ili srca, je li tu riječ o upucavanju? S takvim i sličnim problemima sve više bore se suci u SAD-u, objavili su na CNN-u, a najveći je problem s onim starijim sucima koji nikada nisu koristili takve ikone u tekstualnoj komunikaciji te im njihovo značenje nije u potpunosti jasno.

- OGLAS -

Problem je što ne postoje neke upute sudske komore o načinu na koji se postupa s emojijima kao potencijalnim dokazima pa svaki pravnik i sudac prema njima postupa na svoj način. Kao primjer na CNN-u izdvojili su slučaj u kojem je osoba primila poruku s ikonom koja na glavi, umjesto očiju, ima dva X-a te su neki pravnici protumačili da je osoba koja je primila tu poruku morala znati da joj se “nešto sprema”. Također, jedan je menadžer u kompaniji završio na sudu zbog poruke u kojoj je otkaz zaposlenici komentirao s nasmiješenim emojima, čime je dao do znanja da je sretan što ta osoba napušta kompaniju.

Prema analitičarki ABI Researcha Stephanie Tomsett, poseban je problem slanje emojija bez popratnog teksta jer, ovisno poslanoj ikoni, primatelji mogu poruku interpretirati na različite načine pa se nešto što je možda poslano kao šala može shvatiti kao prijetnja. Također, neki uređaji različito prikazuje iste ikone pa se emoji pištolja na nekim uređajima može prikazati kao pravi pištolj, a na drugim telefonima kao pištolj na vodu što, pogotovo na sudu, može predstavljati veliku razliku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA