7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Berton nakon sastanka u Parlamentu BiH: Nisam uočio spremnost da se poduzmu pozitivni koraci

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Misije OEBS-a u BiH ambasadorom Bruceom Bertonom, javlja Patria. 

Čestitajući članovima Kolegijuma na izboru u rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH, ambasador Berton interesovao se za proces formiranja vlasti u BiH, saopćeno je iz Parlamenta. 
Ambasador Berton govorio je o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH, te izrazio uvjerenje da je, ukoliko postoji politička volja da se izmjene usvoje prije lokalnih izbora, neophodno što prije otvoriti razgovore na tu temu. 

Zahvaljujući se predstavnicima Misije OEBS-a u BiH na dugogodišnjoj saradnji i realizaciji brojnih korisnih projekata u našoj zemlji, članovi Kolegijuma Predstavničkog doma izrazili su nadu da će proces formiranja vlasti na državnom nivou biti uskoro okončan i da će sve institucije BiH, pa i oba doma PSBiH, biti u mogućnosti da u punom kapacitetu obavljaju poslove i zadatke iz svoje nadležnosti. 

- OGLAS -

Na sastanku su razmijenjene informacije o planovima rada za tekuću godinu, kao i o novim projektima koje Misija OEBS-a želi da pokrene u saradnji sa parlamentima u BiH. S tim u vezi, ambasador Berton i njegovi saradnici pozvali su članove Kolegijuma PSBiH, kao i rukovodstva Sekretarijata PSBiH da početkom aprila ove godine učestvuju na radnom sastanku na kome bi se dogovorili dalji pravci saradnje i novi zajednički projekti u vezi sa procesom evropskih integracija, procesom demokratizacije i poštovanja ljudskih prava u BiH, saopćeno je iz Parlamenta BiH. 

S druge strane, Berton je današnji sastanak novinarima okarakterisao kao razočaravajući. On je rekao da nije uočio spremnost da se poduzmu pozitivni koraci “ili da se prevaziđu isključivo stranačka pitanja.”

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA