-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Kantonalnom sudu u Tuzli nedostaje sudija, na predmetima rade i do dvije godine

„Bolje bi bilo da su izabrali tri suca jer bi se brže rješavali predmeti i normalno da bi stranke bile zadovoljnije. U ogromnoj masi predmeta imate i one koji su hitnog karaktera. Radni sporovi su hitne prirode. Ali zbog velikog broja predmeta, oni se ne mogu rješavati u roku od 6 mjeseci kada imamo predmete stare i po 15 godina“ – istakla je Hadžimehmedović.

Pojašnjava da je sada takva situacija da pet sudija općinskih sudova rješavaju predmete, a u Kantonalnom sudu Tuzla kada dođu žalbe, to rješava samo jedan sudija.

„Ja na to stalno upozoravam. Mi smo u reformi od 2003. godine sa 35 sudija došli na njih 20. Međutim, vrlo brzo se pokazalo da taj broj nije odgovarajući. Onda je Visoko sudsko i tužilačko vijeće taj broj povećalo na 23 stalnih i devet dodatnih sudija“ – rekla je Hadžimehmedović.

- OGLAS -

Smatra da je veoma teško doći do dodatnog sudije te da niko neće da iz statusa redovnog dođe u status dodatnog sudije. Također naglašava da je Kantonalni sud u Tuzli posljednjih godinu dana uskraćen za dvojicu sudija koji su na kontinuiranom bolovanju.

„Trenutno nam nedostaje 10 sudija, a za troje sudija je raspisan konkurs u devetom mjesecu prošle godine. Taj postupak je u toku. Nadam se da ćemo u 2019. dobiti suglasnost Vlade TK za prijem barem još jednog sudije. Ponavljam nama pored ovo troje nedostaje još sedam sudija kako bismo mogli svesti ažurnost rada suda na predmetima barem na šest mjeseci, a sada radimo na predmetima i do dvije godine“ – rekla je ona.

Kantonalni sud u Tuzli, rečeno je, ima najviše građanskih parnica. Samo u prošloj godini primjen je 3.841 predmet, a iz prethodnih godina preneseno je 7.495 predmeta što znači da je u porceduri bilo njih 11. 366, a riješeno ih je tek 4.040 i ostalo neriješeno 7.296 predmeta.

„Tu je najviše potraživanja iz radnog odnosa, naknade šteta i imovinskih sporova. Na ovom referatu radi 16 sudija, a to je zaista nedovoljan broj. Dovoljno je samo iznijeti podatak da je svaki sudija na građanskom referatu u prosjeku zadužen za 480 predmeta, a godišnja norma je 200 predmeta. Dakle, dvije i pol godine on ima predmeta za rad, a da ne dobije nijedan novi predmet u toku godine što je nemoguće“ – istaknula je danas predsjednica Kantonalnog suda u Tuzla.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA