12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ispovijest majke djece iz Paga: “Vidjela sam djecu u lokvi krvi, bacao ih je kao vreće…”

Dvoje djece je izvan životne opasnosti, dok su dvije djevojčice u teškom stanju. Sedmogodišnja curica je najteže ozlijeđena, uz brojne ozljede glave i grudnog koša, prenosi Slobodna Bosna. 

Stanje joj se pogoršava novinari indexa razgovarali su s Katicom Rođak, majkom nesretne djece i suprugom Josipa Rođaka, koji se sam predao policiji. Uznemirena žena stajala je uz krevet teško ozlijeđene kćerke dok je razgovarala s njima.

“Dvoje djece su ok, a dvoje kritično. Jedna će morati za Zagreb, a druga na operaciju oka. Sad sam u bolnici, kod djece sam”, rekla nam je.

- OGLAS -

U početku nam nije htjela otkriti koji je tačno bio okidač suprugovog užasnog čina.

“Preporučit ću vam da razgovarate s mojim suprugom, nek vam on to kaže. Samo ću vam to reći”, rekla je potresena žena.

Ipak, ispričala nam je što se jutros dogodilo na Pagu.

“Bila sam tamo kad je bacao djecu. On me probudio u 5:56, prije 6 sati. Pitao me je li spavam. Ja sam na to rekla da ne spavam. Onda sam se okrenula prema njemu, a kasnije sam se okrenula prema djetetu”, započela je Katica Rođak.

“Ja nisam skužila da mi je odnio djecu. Nisam shvatila dok mi nije odnio stariju kćerku, onu što joj je unakazio oko. Kad sam vidjela da je nosi, mislila sam da je nosi u dnevni boravak. A odnio ju je dolje na beton”, rekla je uznemirena majka.

“I onda sam otrčala dolje. Bila sam u gaćama, bosa. Vidjela sam dijete u lokvi krvi”, rekla je Katica Rođak za Index.

alt

Ko je zvao policiju i hitnu?

“Susjed je zvao hitnu i policiju. Ne znam gdje je sad muž. Ne želim čuti za njega, ne zanima me. Ne znam šta se događa s njim”, ispričala je Katica Rođak za Index.

Ministar zdravstva Hrvatske Milan Kujundžić izjavio je da će liječnički konzilij zadarske bolnice uskoro odlučiti treba li sedmogodišnju djevojčicu prebaciti na liječenje u neku od zagrebačkih bolnica.

Stavljena je na mehaničko disanje, a stanje joj se zakompliciralo oko 14 sati.

“Od 9 sati stalno sam u kontaktu, i pisanom i usmenom, s bolnicom u Zadru. Na žalost, stanje se ozbiljno komplicira. Od četvero djece dvoje nemaju ozljede opasne po život, a dvoje ima. Međutim, kod jedne curice u posljednjim satima razvija se krvarenje u mozgu i oko jetre te smo pripremili Klaićevu i Rebro da su je spremni preuzeti”, rekao je Kujundžić novinarima po izlasku iz vlade.

Jutrošnjem strašnom činu svjedočio je susjed Bernardo Maričević, vlasnik kuće koji živi u prizemlju.

“Ja sam u prizemlju. Prvo sam mislio da bacaju rublje kroz prozor”, rekao je za Index šokirani vlasnik kuće.

“Najprije je bacio tri djevojčice, a onda i dječaka. Kad je bacio dječaka, ja sam već izašao van. Pao je kao vreća. Mali plače, plaču svi četiri. Malenog je bacio preko djevojčica koje su već ležale na zemlji pa nema toliko velike ozljede”, ispričao je Indexu Bernardo Maričević.

“Brzo sam zvao sve, digao sam uzbunu. Bojali smo se dirati djecu da ih još ne ozlijedimo. Čekali smo hitnu pomoć koja je došla za pet minuta. Pokrili smo ih, dali smo svoje deke, bilo je hladno”, dodao je.

Ispričao je kako je otac pobjegao nakon što je bacio djecu.

“Pobjegao mi je ispred nosa. Vidio sam da auto ide u rikverc. Mislim da se odvezao prema policiji. Zgrada policije je u istoj ulici 100 metara dalje. Majka je počela vikati: ‘Ajme gdje ću sada, gdje ću u kuću, gdje ću s njim'”, dodao je.

Rekao nam je da je majka djece vrijedna, a da se otac nije puno brinuo za djecu.

“On ništa, samo spava. Trošio je, a bio je dužan. Po cijeli dan spava, briga ga za djecu”, ispričao je za Index vlasnik kuće Bernardo Maričević.

Josip Rođak rano je jutros svoje četvero djece bacio s prvog sprata kuće na Pagu. Djeca, dobi od tri, pet, sedam i osam godina, bačena su sa šest metara visine. Dvoje djece je izvan životne opasnosti, dok su dvije djevojčice u teškom stanju. Sedmogodišnja curica je najteže ozlijeđena, uz brojne ozljede glave i grudnog koša. Stanje joj se pogoršava.

Indexova novinarka razgovarala je s F.J., bliskom prijateljicom Katice Rođak, majke nesretne djece.

“On nije nikakav muškarac, on je živi divljak, problematičan. Ona, kakva je da je, jako je dobra žena. Ona će pomoći, jako je dobra za djecu, a on je niko i ništa”, rekla je prijateljica.

Je li bilo kakvog nasilja u porodici? Je li bio nasilan prema djeci?

“Koliko znam, svađali su se. Ona je sad nedavno bila trudna, prije tri-četiri mjeseca, dijete je bilo mrtvo u njoj. Nije trebala zanijeti. Nisu imali ni za ovu djecu za hraniti.”

Znate li jesu li bili pod nadzorom socijalne službe?

“Ne. Sad će socijalna služba sigurno uzeti djecu. Ova mala što ide u školu, ona teško govori. Ova druga isto ima problema s govorom, a i treća isto. Imaju problema s govorom zato što žive u strahu. Nemaju ćaću kakvog trebaju. I ovaj mali od tri godine…”

Je li otac fizički zlostavljao djecu?

“Ne znam, ne bih vam znala reći. Ovaj jadni mali je nikakav, non-stop su po doktorima. Imaju zdravstvenih problema i ostala djeca. Bilo bi najbolje da ga zatvore i da ga više nikad ne puštaju.”

Je li Kata ikad pokušala otići od njega?

“Ne. Samo znam da on nije normalan. Uopće ga nije bilo briga za djecu, ona se brinula o njima. Bio bi tamo u kampu, najeo bi se tamo, a oni doma gladuju. Puše bura vani, hladno je, a oni bez čarapica. To je sramota. A 7 hiljada kuna je imao plaću i dobivao socijalno dvije hiljade kuna. Lagao je da mu trebaju za gume za auto, a potrošio ih je ko zna gdje. A djeca doma gladna i žedna. Njoj bi dao 20-30 kuna, a što možeš kupiti za 20-30 kuna? Ništa.”

“Ova mala govori nikako, druga je po posebnom programu u školi, a ni ostalo dvoje ne znaju pričati”, dodaje prijateljica.

Pretpostavljate da je to od straha od oca?

“Da, od straha. Ona bi mu rekla da ode kupiti nešto za ručak, da djeca ne jedu stalno rižu, a on bi psovao. A djeca bosa, bez čarapica, bez jaknica na zimi. Žao mi je jadne djece. Ona je svaki dan išla po doktorima.

Ona me prije dva dana zvala na mobitel i pitala me znam li ikoga ko iznajmljuje apartmane. Navodno da mora ići odavde. Rekla sam joj da ću joj javiti ako što čujem. Sad je teško, sad će sezona, ko će je uzeti s četvero djece”, ispričala je majčina prijateljica u razgovoru za Index.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA