Sport
Prije tačno 12 mjeseci nas napustio legendarni Diego Armando Maradona Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Diego Armando Maradona preminuo je prije tačno 365 dana, 25. novembra 2020. godine.
#

Legendarni Argentinac je prije 12 meseci preminuo u svom domu od srčanog udara, u 61. godini života.

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena otišao je svega tri sedmice nakon što je proslavio svoj 60. rođendan.

"Sanjam da mogu zabiti još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom," rekao je u jednom od posljednjih razogovora za France Footbal.

Maradona je prethodno primljen u bolnicu tri sedmice ranije, a na kućno liječenje je poslat 13 dana prije smrti, što se na kraju ispostavilo kao kobna greška doktora.

U danima nakon smrti su se pojavile razne informacije oko toga ko je kriv što Maradone više nema i šta će biti sa njegovim nasljedstvom.

Maradona je pretrpio kardiorespiratorni zastoj u svojoj kući u kojoj se oporavljao nakon operacije na mozgu kojom mu je odstranjen krvni ugrušak.

Slavni Diego je više puta je plesao po rubu. No, 25. novembra 2020. sudbina je htjela drugačije. Ovoga puta zaustavila je njegov dribling. U Argentini je Maradona uvijek bio više od sportskog heroja - bio je božanska figura.

Slično je u njegovom Napoliju, koji je nekoliko dana nakoin njegove smrti stadion San Paolo progladsio stadionom Diega Armande Maradone.

Po njegovom dolasku u Napulj, lokalne novine zabilježile su da gradu nedostaju škole, autobusi, kuće, zaposlenje, ali ništa nije važno kao Maradona. Kada je ugledao 75.000 ljudi na predstavljanju bila je to 'ljubav na prvi pogled'.

Godine 1976. započeo je svoj profesionalni put u Argentinos Juniorsima. U karijeri je igrao Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boyse, a karijeru je završio 1997. godine u dresu Boca Juniorsa.

Za reprezentaciju Argentine je upisao 91 nastup i zabio 34 gola. S reprezetacijom Argentine je osvojio naslov svjetskog prvaka 1986. godine.

Trenersku karijeru je započeo u Textil Mandiyu, zatim je kratko vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Wasl, Deportivo Riestru, Fujairah, Dorados de Sinaloa. Posljednji klub koji je vodio bila je Gimnasia de La Plate.

Jedan im je već zabio i to lijevom rukom, "božjom rukom", kako je to sam kazao nakon utakmice. Upravo su golovi koje je zabio Englezima u četvrtfinalu SP-a 1986. godine u pobjedi 2:1 možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Maradona je za vodstvo 1:0 "nadskočio" vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Sudija Ali Bin Nasser iz Tunisa je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo. VAR nije postojao.

"Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Bože ruke", kazao je tada Maradona.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.