10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Xi i Macron dogovorili čvrsto i stabilno partnerstvo Kine i Francuske

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov francuski kolega  Emmanuel Macron usuglasili su se da nastave s kontaktima na visokom nivou između dvije zemlje u cilju stvaranja čvrstog i stabilnog kinesko-francuskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva i nove polazne tačke u istoriji odnosa dvije zemlje.

Saglasnost je postignuta tokom razgovora između Xija i Macrona u Jelisejskoj palati u Parizu.

Xi je izjavio da se velike promjene dešavaju u međunarodnoj politici, ali da se odnosi Kine i Francuske uvijek razvijali na visokom nivou na solidan i stabilan način.

- OGLAS -

Kineski predsjednik je naglasio da svijet prolazi kroz velike promjene rijetko viđene u stoljeću i da se čovječanstvo nalazi na raskršću, dok je za Kinu, Francusku i Evropu nastupila ključna faza njihovog razvoja.

Govoreći o praktičnoj saradnji između Kine i Francuske, Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale produbiti saradnju na polju nuklearne energije, avionske industrije i ostalih tradicionalnih sektora, i proširiti saradnju na poljima naučnih i tehničkih inovacija, poljoprivrede, finansija i brige o starim osobama.

Predsjednik Macron u brojnim je prilikama isticao spremnost na provedbu praktične saradnje s Kinom u okviru inicijative Put svile, što Kina cijeni, kazao je Xi, dodajući da dvije strane trebaju što prije provesti projekte vezane s tom inicijativom na tržištima trećih zemalja. 

On je zatražio od dvije zemlje da pruže veću podršku i pomoć bilateralnoj trgovini i ulaganjima.

– Mi pozdravljamo da što više francuskih firmi ulaže u Kinu, i u međuvremenu, nadamo se da će francuska strana ponuditi pošten, otvoren i nediskriminirajući tretman kineskih poslovnih ulaganja u Francusku – izjavio je Xi, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA