17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Danas počinje historijsko suđenje o opozivu Trampa

Historijsko suđenje o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa počinje danas u Senatu. Dok demokrate traže da se ukloni s dužnosti, republikanci su odlučni u namjeri da ga oslobode, i to brzo ako je moguće.

Četiri mjeseca nakon što je izbio ukrajinski skandal i zasjenio kraj Trampovog mandata, te 10 mjeseci prije no nego što Amerikanci izlaze na izbore kako bi odlučili hoće li ga ponovo izabrati za predsjednika, 100 članova Senata okupiće se u 13 sati po lokalnom vremenu, a predsjednik Vrhovnog suda Džon Roberts predsjedavaće suđenjem.

Zadatak tih poslanika, koji su kao porotnici položili zakletvu prošle sedmice, jeste da odluče o tome je li Tramp zloupotrijebio svoju dužnost i ometao Kongres, za šta je optužen u dva članka opoziva koje je prošli mjesec prihvatio Predstavnički dom.

- OGLAS -

U njima se navodi da je Tramp pokušao da izvrši pritisak na Ukrajinu u pogledu miješanja na izbore 2020. kako bi mu pomogla da pobijedi te tada nastojao spriječiti kongresnu istragu o svojim postupcima.

To je treći put da predsjednik prolazi suđenje o opozivu, prije njega to su prošli Endru Džonson 1868. i Bil Klinton 1999, podsjeća Hina.

  

Dio skandala vezan je za telefonski poziv 25. jula u kojem Tramp vrši pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da objavi istragu protiv bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, potencijalnog Trampovog suparnika u izborima u novembru.

Demokrate, koji kontrolišu Predstavnički dom i vode istragu, optužuju Trampa da je manipulisao Ukrajinom uskraćujući joj blizu 400 miliona američkih dolara vojne pomoći i uslovljavajući posjetu Zelenskog Bijeloj kući otvaranjem istrage.

“Ništa pogrešno”

“Predsjednik nije učinio ništa pogrešno”, odgovorili su Trampovi advokati u 110 stranica dugom  pismu podnijetom Senatu u ponedjeljak.

Takav je stav i 73-godišnjeg Trampa koji tvrdi da je saga politički lov na vještice i obmana, te da je taj telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom bio “perfektan”.

Predsjednikov pravni tim sastavljen od 12 stručnjaka u pismu osporava ideju o njegovom opozivu.

Oni su dva članka opoziva – odobrena u Predstavničkom domu pod demokratskom kontrolom – nazvali proizvodom “namještenog procesa” i ustavno manjkavim, jer ne uključuju kršenje postojećeg zakona.

Njegov tim, u kojem su advokati visokog rejtinga poput Keneta Stara, koji je pokušao srušiti Klintona zbog njegove afere s Monikom Levinski, kaže da bi “Senat trebao odbiti članke opoziva i osloboditi predsjednika odmah”.

“Najgora noćna mora”

“Predsjednik Tramp zloupotrijebio je svoju dužnost kako bi tražio strano uplitanje na našim izborima za vlastitu političku korist, time ugrozio našu državnu bezbjednost, integritet naših izbora i našu demokratiju”, rekli su tužioci u subotu.

Oni su rekli da je predsjednikovo ponašanje “najgora noćna mora za osnivače”, misleći se na autore američkog Ustava, te da Tramp zaslužuje da bude uklonjen s dužnosti.

Ipak, Tramp je gotovo siguran da će biti oslobođen, s obzirom na republikansku većinu 53-47 u Senatu.

Za vrijeme početka suđenja biće u inostranstvu, jer je u ponedjeljak veče otišao na ekonomski forum u Davosu.

Zasad se ne zna koliko će suđenje trajati.

Prvi zadatak biće uspostaviti pravila, za pitanja poput onih koliko dugo će se slušati argumenti tužilaca, koliko dugo će se slušati odbrana, koliko će vremena biti odvojeno za pitanja koja će podnositi senatori, ali čitaće ih Roberts i hoće li zvati svjedoke ili tražiti njihove dokaze.

Predstavnički dom u utorak će raspravljati i glasati o pravilima koje je predložio lider senatske većine Mič Mekonel, po kojima bi suđenje moglo imati znatno brži tempo nego ono Bilu Klintonu 1999.

  

Vođa demokrata u Senatu, Čak Šumer, rekao je da Mekonel požuruje suđenje i uz to ga otežava za svjedoke i za predstavljanje dokumenata.

“U nečemu tako važnom kao što je opoziv, odlučnost senatora Mekonela nije ništa drugo nego nacionalna sramota”, istakao je Šumer u izjavi.

Demokrate žele da svjedoče ključni zvaničnici Trampove administracije, poput privremenog šefa predsjedničkog kabineta Mika Mulvanija i bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, vjerujući da oni puno znaju o Trampovim dogovorima s Ukrajinom.

Bolton je rekao da je, dobije li sudski poziv, voljan da svjedoči.

Bijela kuća je rekla kako očekuje da će suđenje biti gotovo za dvije sedmice.

Klintonovo suđenje trajalo je pet sedmica.

Mekonel je rekao da neće razmatrati pitanje svjedoka dok se održava iznošenje dokaza i ispitivanje, a budući da republikanci imaju većinu to će vjerovatno prevladati.  

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA