5 C
Sarajevo
25.04.2024

Australija i Novi Zeland dobili prve doze Pfizerove vakcine protiv koronavirusa

Prve doze vakcina protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech stigle su danas u Australiju i Novi Zeland, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Australije Scott Morrison naveo je da je više od 142.000 doza vakcine stiglo na aerodrom u Sidneju.

“Ovo je prvi kontigent od ukupno 20 miliona doza Pfizerove vakcine, koje je Vlada obezbedila u borbi protiv koronavirusa”, naveo je Morrison.

- OGLAS -

U toj zemlji, vakcinacija će početi 22. februara, najavio je premijer, te dodao da će, čim budu završene bezbednosne provere vakcine, imunizacija početi od zdravstvenih radnika i najranjivijih kategorija stanovništva.

Ministar zdravlja Greg Hunt je kazao da će vakcine dodatno biti proverene te da će se njihov kvalitet i efikasnost kontrolisati, kako bi svi stanovnici bili sigurni u vakcine koje će primiti.

“Čekamo dozvolu za upotrebu, ali je Vlada obezbedila i 53,8 miliona doza vakcine AstraZenecine i 51 milion doza Novavaxove vakcine, što je dovoljno za imunizaciju svakog građanina koji to želi tokom ove godine”, dodao je ministar.

Australija se priključila programu COVAX, a Pfizer/BioNTech vakcina je prva koja ima dozvolu za upotrebu u toj zemlji.

Do sada je registrovano skoro 29.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 909 preminulih od posledica virusa.

Novi Zeland takođe je danas dobio prve doze Pfizer/BioNTechovih vakcina i to 60.000 doza koje će biti testirane tokom nedelje, a čim se kontrola završi, može da počne imunizacija stanovništva, navela je premijerka Jacinda Ardern.

“To će biti najveća vakcinacija u punom obimu u istoriji zemlje”, navela je ona, a preneo Radio Novi Zeland.

Prema njenim rečima, radnici na prvim linijama borbe protiv koronavirusa trebalo bi da prime vakcine u subotu.

“Kupili smo dovoljno vakcina da pokrijemo sve stanovnike i da ih vakcinišemo besplatno. To uključuje sve koji se nalaze na Novom Zelandu bez obzira na njihov status vize”, pojasnila je.

Novi Zeland je do sada zabeležio više od 2.300 slučajeva zaraze virusom i 25 smrtnih ishoda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA