7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Hahn: Do kraja maja mišljenje EK, Blok 7 je poziv za buđenje

Komesar za proširenje EU-a Johannes Hahn održao je danas press konferenciju u Sarajevu nakon svi održanih sastanaka.
– Evropska komisija naporno radi na izradi mišljenja i ambicija je da ga dostavimo do kraja maja, pod uslovom da vlast na nivou BiH i FBiH bude formirana.

Poručio je ovo komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nakon razgovora sa bh. političkim zvaničnicima tokom današnje posjete Sarajevu.

– Bilo je više od 3.000 pitanja plus oko 600 dodatnih. Nije odgovoreno na 22 pitanja, ali na tome možemo raditi dalje, kazao je Hahn.

- OGLAS -

On je rekao da EU sa druge strane imati sagovornika, odnosno vlasti koje će raditi na pitanjima.

Rekao je da je razgovarao sa predstavnicima civilnog društva koji se brinu za stanje okoliša.

– Dodatno ćemo se posvetiti ovim pitanjima. Blok 7 u Tuzli je bio jedan poziv na buđenje. Slažem se da se stvari ne mogu mijenjati preko noći. I dalje sam čvrsto uvjeren da ispunjavanje klimatskih ciljeva, svega onog što je vezano za klimu su stvari koje zemlje kao što je BiH moraju rješavati. Naravno da je i pitanje urgentnosti da se neke zastarjele tehnologije promjene, rekao je Hahn.

Hahn je poručio da je zamolio trenutne vlasti u BiH da rješavaju pitanja koja su urgentna.

– Zamolio sam vlasti u tehničkom mandatu da rješavaju neka od pitanja koje bih rekao da su urgentna. Daću primjer: Dvije godine čekamo na imenovanje kontakt osobe za EUROPOL ispred BiH. To ne bi trebao da bude problem, ali evo čekamo dvije godine na BiH, rekao je Hahn, prenose vijesti.ba. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA