2 C
Sarajevo
26.04.2024

Zbog zastave Dodik napustio sastanak s ambasadorima PIC-a

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) danas u Sarajevu nastavljau dvodnevni sastanak na kojem razmatraju trenutnu situaciju u BiH i izazove s kojima se zemlja suočava.

U zgradi OHR-a jučer je održan prvi sastanak, a za danas je zakazan nastavak.

 Milorad Dodik je odlučio napustiti sastanak jer u prostoriji gdje je održan sastanak nije postavljena zastava entiteta Republike Srpske. 

- OGLAS -

Zastava RS nije na zvaničnom sastanku, no ona je postavljena ponovo ispred kabineta Milorada Dodika.

Delegacija Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji jasno kaže da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da “druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH”.

Također, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji štite Dodiku ni danas nisu uspjeli ući naoružani u zgradu Predsjedništva BiH s obzirom na zabranu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) i njegov zamjenik Denis Hern (Dennis Hearne) medijima će se obratiti danas u 15 sati i predstaviti zaključke razgovora koje su dva dana vodili ambasadori zemalja članova PIC-a.

Reporter Face TV-a javlja da je Dodik napstio zgradu jer tamo nije bilo zastave RS-a.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA