11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Građani Bihaća proslavili 759 godina grada na Uni

Građani Bihaća su tradicionalno velikom rođendanskom tortom na Gradskom trgu, te svečanom sjednicom Gradskog vijeća, obilježili i proslavili 759 godina grada na Uni.

“Bez obzira na brojne probleme koji su nas snašli u posljednje vrijeme, danas zajednički šaljemo poruku koliko smo ponosni na naš grad, koliko ga volimo i poštujemo. Dolazak velikog broja gostiju iz naše zemlje, ali i susjedne Republike Hrvatske najbolja nam je potvrda koliko nas i drugi cijene. Uvijek ističemo da je ovo herojski grad i pokušavamo učiniti sve za što ugodniji i ljepši život svih Bišćana. Zato imamo mnogo razloga za osmijeh i optimizam” – poručio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa na početku svečane sjednice istakao je kako je Bihać uvijek bio otvoreni evropski grad, čiji stanovnici i danas pokazuju koliko su humani i prijateljski raspoloženi.

- OGLAS -

“Ovo je grad bogate tradicije, suživota i tolerancije. S ponosom ističemo da je Bihać kulturno, sportsko, zdravstveno, obrazovno i političko središte Unsko-sanskog kantona. Ovo je univerzitetski grad, a suvišno je i govoriti o ljepoti našeg Nacionalnog parka Una. Uz sve to, ali i dobre i vrijedne ljude, moramo slaviti naše Bišće i činiti da svake godine imamo i nekoliko razloga više za ponos i zadovoljstvo” – dodao je Župa.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nagrađeni su neki od zaslužnih građana za odbranu, promociju i unapređivanje Bihaća. Najviše gradsko priznanje “Povelja 26. februar“ dobili su novinar Mirza Sadiković, muzički umjetnik Muhamed Liha i Osnovna škola “Harmani 2“.

Plaketu branilaca – oslobodilaca Bihaća dobilo je 14 pripadnika Petog korpusa Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane Regije Bihać, te Ključko-sanska jedinica.

Nagrade “Japodski konjanik“ pripale su uspješnim mladim građanima Bihaća Emi Bajrić, Ragibu Botonjiću i Samiru Aličiću, a dodijeljene su i zahvalnice, te posebna priznanja gradonačelnika Bihaća.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA