7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Turska je razvila test koji otkriva koronavirus za 10 sekundi

Za razliku od običnog PCR testa, za vrijeme testa nije potrebno uzimati bris nosa. Umjesto toga, pljuvačka se pacijentu uzima iz usta tamponom, nakon čega se miješa posebnim rastvorom. Za otkrivanje infekcije koristi se poseban mikrovez.

“Patogeni se otkrivaju u roku od deset sekundi dinamičkim primanjem fluorescentnog signala”, navodi se u saopćenju Nacionalnog istraživačkog centra za nanotehnologiju (UNAM) sa Univerziteta Bilkent.

Prema naučniku Aliju Aytaku Seimanu, pozitivan rezultat može se dobiti u roku od 5-10 sekundi. Ako je rezultat negativan, to će biti poznato za 20 sekundi.

- OGLAS -

“Koronavirus je čestica promjera 150 nanometara”, objašnjava rektor sveučilišta Abdul Atalar, dodajući da istraživači iz UNAM-a već dugi niz godina rade s nanočesticama. “Upravo je to njihova specijalizacija. Nakon što su postali poznati prvi slučajevi bolesti u Turskoj, naučnici počeo raditi na projektu. “

Istraživači se sada nadaju da će turske vlasti dobiti dozvolu za pokretanje masovne proizvodnje testova u naredna dva mjeseca. Očekuju da će na kraju njihov izum zamijeniti PCR testove, na čije rezultate treba pričekati najmanje jedan dan, prenosi Euronews.ru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA