10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Trump o ukidanju sankcija Iranu: Ne, hvala

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump odbio je iranski prijedlog za ukidanje sankcija Teheranu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ministar vanjskih poslova Irana kaže da Teheran želi pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali traži da sankcije budu uklonjene. Ne, hvala!”, Napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov komentar dolazi nakon izjava iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa, koji je u untervjuu za njemački magazin Der Spiegel izjavio da SAD moraju ukinuti ekonomske sankcije kako bi se vratili za pregovarački sto s Iranom. 

- OGLAS -

“Trumpova administracija može prepraviti svoju prošlost, ukinuti sankcije i vratiti se pregovorima. Mi smo još uvijek za pregovaračkim stolom. Oni su ti koji su ga napustili”, rekao je Zarif.

Američko-iranski odnosi dodatno su zategnuti posljednjih sedmica, nakon što su iranski general Qassem Soleimani i zamjenik komandanta snaga Hashdi al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis ubijeni u zračnom američkom napadu izvedenom 3. januara nedaleko od aerodroma u Bagdadu.

Iranska revolucionarna grada potom je 8. januara izvela napad na američku bazu Ain al-Asad u Iraku.

Sredinom 2015. godine Iran je potpisao nuklearni sporazum s grupom zemalja P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija plus Njemačka).

Iran temelji korake na smanjenju svojih obaveza u nuklearnom sporazumu na temelju člana 36. Sporazuma, koji, ukoliko sankcije ne budu ukinute, ima pravo obustaviti sporazum u potpunosti ili djelimično.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA