5 C
Sarajevo
25.04.2024

Stvari koje ne trebate govoriti svojoj djeci

Skoro svaki roditelj je imao takvih trenutaka – da izgovori nešto zbog čega kasnije žali, znajući da je to povrijedilo, naljutilo ili zbunilo njegovo dijete. Odgoj djece ne treba sadržavati riječi koje bole, piše Wall.
 
Evo nekoliko stvari koje ne trebate govoriti svom djetetu:
 
“Ugledaj se malo na sestru,brata,prijatelja”
 
Od roditelja koji imaju dvoje ili više djece često možete čuti: “Vidi kako je tvoja sestra pametna i mirna, ugledaj se malo na nju“. Ako svoje dijete uspoređujete s bratom ili sestrom, tako ćete samo poticati natjecateljski duh između njih i ostavljati prostora za ljubomoru. Čak i ako vam takve misli padaju na pamet, ne dozvolite sebi da ih izgovorite naglas.
Svako dijete je priča za sebe, ima svoj karakter, svoj temperament i razvija se različitim tempom.
 
Ako ga uspoređujete s nekim drugim djetetom, to mu govori da biste voljeli da je drugačije i to ne samo da ga može zbuniti, nego i da negativno utječe na njegovo samopouzdanje.
 
“Ostavi me malo na miru!”
 
Najlakše je kada vas dijete iznervira da počnete vikati: ” Ne dosađuj!” ili “Ostavi me na miru!”.Primjerice, vi telefonirate ili pokušavate izračunati režije, a dijete vam po deseti put dolazi prepričati što radi i što se događa s njegovim igračkama. Naravno da svaki roditelj s vremena na vrijeme ima potrebu za malo slobodnog prostora samo za sebe, ali stalno ponavljanje takvih oštrih rečenica ne šalje dobru poruku djetetu i definitivno ostavlja dojam da ne želite razgovarati s njim niti saslušati njegove probleme.
 
Pregrizite jezik i odgovorite smireno, kao na primjer: ” Mama je sada zauzeta, pričat ćemo za 10 minuta”.
 
“Zato što ja tako kažem!”
 
Na pitanje “Zašto?”, roditelji često imaju običaj odgovoriti “Zato što ja tako kažem!”. Ovom rečenicom djetetu šaljete poruku „Ja govorim, a tvoje je samo da me slušaš.” Cilj je, ustvari, da dijete poštuje i vas i ono što kažete, a ne da vas gleda kao diktatora. Objasnite djetetu zašto mu branite raditi nešto što želi u tom trenutku i zašto treba uraditi drukčije.
 
“Ma, što ti znaš? Ti si dijete.”
 
Svako dijete dođe u fazu kada misli da sve zna. Kad nauče nešto novo, djeca to žele podijeliti sa svima za koje misle da to ne znaju. Ponekad će izmisliti stvari, lagati i davati pogrešne informacije, ali ako mu vi stalno ponavljate “Ti si dijete, ti ništa ne znaš”, u njegovoj glavici se počinje vrtjeti misli: “
 
Možda je istina da ja baš ništa ne znam i da sam glup.” Djeca griješe, a vaš zadatak je da ih učite i usmjeravate.
 
“Čekaj samo otac da ti sazna za ovo“
 
Kada dijete nešto pogriješi, treba se nositi sa situacijom tako da dijete može shvatiti da je njegov postupak izazvao neželjene posljedice. Na primjer, kada udari brata ili sestru, odmah ga trebate opomenuti, a ne čekati vašeg partnera da to napravi. Prijetnje tipa “Čekaj samo da ti otac dođe kući”, mogu kod djeteta stvoriti osjećaj straha i anksioznosti.
 
I na kraju, ovakav stav i disciplina definitivno narušavaju vaš autoritet i djetetu šalju poruku da vas i ne treba slušati jer je tata glavni.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA