15 C
Sarajevo
26.04.2024

Europske berze nadoknađuju prošlosedmične gubitke, većina jutros u plusu

Na europskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošle sedmice, jer se ulagači nadaju da će središnje banke popuštanjem monetarne politike ublažiti privredne štete od širenja koronavirusa u svijetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 2 posto, nakon što je prošle sedmice potonuo oko 10 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks skočio 2,35 posto, na 6.734 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,30 posto, na 12.042 boda, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.385 bodova.

- OGLAS -

Zbog širenja koronavirusa izvan Kine, prošle su sedmice cijene dionica na najvećim svjetskim berzama oštro pale, pa je MSCI indeks svjetskih berzi potonuo više od 10 posto, što je njegov najveći sedmični gubitak od financijske krize 2008. godine.

Pritom je s berzi izbrisano više od 5.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što predstavlja otprilike vrijednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Japana, treće po veličini svjetske ekonomije..

Većina berzi u plusu

Premda i dalje stižu vijesti o rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa izvan Kine, jutros je većina berzi u plusu.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će najveće središnje banke u svijetu uvesti poticajne mjere kako bi spriječile veće gospodarske štete.

U petak je predsjednik Feda Jerome Powell sugerisao da bi američka središnja banka mogla smanjiti ključne kamatne stope.

Središnja banka djelovat će prikladno kako bi podržala ekonomiju suočenu s rizikom od širenja koronavirusa, kazao je Powell, dodavši da smatra da je američko gospodarstvo u solidnom stanju.

Nakon njegovih poruka, ulagači očekuju da će Fed na sjednici 18. marta smanjiti ključne kamate za barem 0,25, a možda i za 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se, također, nadaju da bi uskoro kamatne stope mogla smanjiti i japanska središnja banka.

Guverner Bank of Japan Haruhiko Kuroda kazao je jutros da će središnja banka poduzeti nužne korake kako bi stabilizirala financijska tržišta.

Japanskom gospodarstvu, naime, prijeti recesija jer je u posljednjem lanjskom tromjesečju oštro palo, a zbog koronavirusa očekuje se da će pasti i u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Tvornička aktivnost u Kini u veljači pala dosad nezabilježenom brzinom

A podaci objavljeni tijekom vikenda pokazali su da je tvornička aktivnost u Kini u veljači pala dosad nezabilježenom brzinom, što upućuje na veće štete u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu nego što se očekivalo.

U subotu je kineski zavod za statistiku (NBS) objavio da je indeks menadžera nabave (PMI) u februaru pao na rekordno niskih 35,7 bodova, s 50 bodova u januaru.

To je znatno ispod razine od 50 bodova, koja ukazuje na rast ili pad aktivnosti, dok su analitičari Reutersa procjenjivali da će taj indeks skliznuti na 46 bodova.

Ti loši podaci pružaju prvi službeni uvid u situaciju u kineskom gospodarstvu od izbijanja epidemije koronavirusa, od kojega je dosad u svijetu umrlo gotovo 3.000 ljudi, dok ih je više od 86.000 zaraženo.

Ipak, na burzi u Šangaju cijene su dionica jutros skočile više od 3 posto jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti uvesti dodatne monetarne i fiskalne poticajne mjere.

I na većini drugih azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1 posto, ojačavši prvi put nakon šest dana pada.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,9 posto, na 21.344 boda.

(index.hr)

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA