Sport
SAD pokazao dokaze: I SP u Rusiji i SP u Kataru su kupljeni! Već prije govorilo se o sumnjivim okolnostima vezanima za domaćinstva za ta dva svjetska prvenstva, ali ovo je prvi put da pravosuđe neke zemlje tvrdi da su glasovi kojima su dodijeljena domaćinstva popraćeni nepravilnostima.
# Agencija

Mito i korupcija nisu stran pojam u svijetu nogometa, a sada su ti pojmovi ponovno isplivali na površinu. Naime, nove ozbiljne optužbe slijeću na račun Fife.

Kako otkriva dokument javnog tužitelja u Brooklynu, Fifini dužnosnici primili su više milijuna eura mita za glasove koji su presudili u dodjeljivanju domaćinstava za svjetska nogometna prvenstva 2018. godine u Rusiji i sljedeće, 2022., u Kataru.

Već prije govorilo se o sumnjivim okolnostima vezanima za domaćinstva za ta dva svjetska prvenstva, ali ovo je prvi put da pravosuđe neke zemlje tvrdi da su glasovi kojima su dodijeljena domaćinstva popraćeni nepravilnostima.

Prema optužnici koja tereti trojicu dužnosnika Fife i jednu tvrtku, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet milijuna dolara da glasa u korist Rusije, kojoj je domaćinstvo službeno dodijeljeno 2. prosinca 2010. godine. Njega traži američko pravosuđe, a on trenutačno boravi u Trinidadu i Tobagu.

Ranije ga se teretilo za isto, samo pri dodjeljivanju domaćinstva 2010. Južnoafričkoj Republici. Tada je bio osuđen i morao je isplatiti 79 milijuna dolara odštete i kamata CONCACAF-u.

Osim njega, nova optužnica tereti i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora Fife. On je navodno primio milijun dolara za glas za Rusiju. Osuđen je u prosincu 2018. godine na kaznu kućnog pritvora od tri godine.

Što se tiče domaćinstva za 2022. godinu, koje je pripalo Kataru, spominju se imena predsjednika brazilskog nogometnog saveza Ricarda Teixeire, koji još uvijek bježi pred američkim vlastima, i bivšeg predsjednika južnoameričke nogometne federacije Nicolasa Leoza, koji je preminuo u kolovozu 2019. godine, a navodi se da je više dužnosnika krovne svjetske nogometne federacije primilo novac kako bi dalo svoj glas. Optuženo je čak 45 osoba, a istrage vezane za korupciju otvorene su u više zemalja.

(Večernji list)

 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.