1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić: Ne treba olako shvatiti situaciju, ali nema mjesta panici

 
Nakon što je sinoć potvrđen prvi slučaj korona virusa u Federaciji BiH kod ženske osobe iz Zenice, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je kako nema mjesta panici i da se poduzimaju sve potrebne mjere, javlja AA.

U sjedištu Ministarstva zdravstva ZDK jutros je održan sastanak Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa ZDK.

Jupić, koji je ujedno i predsjednik Kriznog štaba ZDK, rekao je kako nema mjesta panici, ali da treba ozbiljno pristupiti situaciji.

“Slučaj bolesti izazvane korona virusom je potvrđen. To je peti slučaj u BiH, to nas nije pretjerano ni iznenadilo ni dočekalo nespremne. Radi se o ženskoj osobi srednje dobi koja se vratila iz Italije s članovima svoje porodice. Čestitam menadžmentu Doma zdravlja Zenica, epidemiološke službe INZ te infektološkom odjelu. Osoba je testirana kod kuće i ta osoba će biti pregledana u izolatoriju u stacionaru, gdje će biti donesena odluka o daljnjem tretmanu. Radi se o osobi koja ima blaže respiratorne smetnje i članovi njene porodice su pod nadzorom gdje će biti odrađena dijagnostika i tim ljudima”, rekao je Jupić.

- OGLAS -

Jupić je rekao kako su članovi porodice pod nadzorom.

“Nalaz je odrađen na KCUS, članovi njene porodice su stavljeni pod nadzor i ući će u dalju proceduru kod pojave simptomatologije, odnosno bit će urađeno i testiranje njima. Uzorak je uzet kod kuće osobe, po svim protokolima poslan na KCUS odakle je stigla potvrda. Taj nalaz je došao nama i mi sa tim podacima baratamo. Osim porodice, nemamo informacija o bližem kontaktu sa drugim osobama, ali kod bilo kakve sumnje se radi epidemiološka anketa. Ovaj slučaj nas nije iznenadio. Ne bih volio da se diže panika, a ne smije se ni shvatiti bezazleno”, rekao je Jupić.

Načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti KBZ Ednan Drljević rekao je kako se teško boriti s nečim o čemu se ne zna dovoljno.

“Mjesta za paniku nema. I najbolje države su podlegle ovom pritisku. Jako se teško boriti s nečim o čemu mi ne znamo dovoljno kao što je COVID-19. Mi poduzimamo sve mjere u našoj nadležnosti i imali smo neku sreću u nesreći da u našem okruženju dugo traje, tako da smo se i mi uspjeli organizirati”, rekao je Drljević.

Kazao je da smatra da su njihovi kapaciteti maksimalno iskorišteni, ali  da su već preopterećeni, a još ih puno toga očekuje.

“Normalno je za očekivati da će ta brana svugdje u svijetu biti probijena, a nama je cilj da tu branu što duže držimo zatvorenom. Očekujemo da bi ovo mogla biti ovosezonska bolest pa da se za mjesec ili dva samo ugasi. Imamo i problem što još uvijek traje sezona gripe i vrlo je teško razlikovati gripu od korona virusa i teško je pristupati pacijentima odvojeno, ali nadamo se da bi za 15-ak dana trebla proći i gripa, onda će nam biti lakše, jer sve ono što ostane je onda COVID-19”, rekao je Drljević.

On je kazao da su mjere za virus korone i gripe 90 posto slične, ali je problem što se o korona virusu zna nedovoljno.

“Neke stvari se mijenjaju u toku, do prije pet dana smo mislili da je period inkubacije 15 dana, a produžava se. I mi teško pratimo sve ali se nastojimo prilagoditi. U kontaktu smo sa kolegama u Sarajevu i Tuzli, razmjenjujemo informacije i nastojimo da saznamo što više i da epidemija počne što kasnije”, rekao je Drljević te naglasio da je izuzetno bitno i da se zaštite prvenstveno zdravstveni radnici kako bi se smanjila mogućnost transfera oboljenja na druge pacijente, posebno u bolnicama.

Drljević je rekao kako je razlog širenja u svijetu nepostojanje primarne zdravstvene zaštite u Kini kao i pogrešna procjena vlasti u Italiji.

Fatima Bašić, epidemiologinja, rekla je kako je u ZDK pod nadzorom oko 80 osoba.

“Prvo ću se referirati na osobe koje su u kućnoj izolaciji, a to su osobe koje su došle iz Lombardije zajedno sa osobom kod koje je dokazan korona virus jučer. Prijavile su se nadležnoj službi, uzete su pod zdravstveni nadzor i stavljene u kućnu izolaciju, a nakon toga će biti testirane osobe koje su zajedno došle sa ovom osobom. Osim ovih osoba, pod nadzorom su i osobe koje dolaze preko graničnih prelaza i aerodroma u BiH, o kojim dobijamo podatke od FUZIP-a, a do sada su neki i izašli iz perioda od 14 dana, te imamo oko 80 osoba pod nadzorom”, rekla je Bašić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA